Onze range

Ons nieuwe fornuis is aangesloten op het rookkanaal!

Nou ja, nieuw… Het is een 50 jaar oude Rayburn range cooker. Hij moet nog wel aangesloten worden op de warmwaterboiler voordat we er mee kunnen stoken. Alleen moeten we die boiler nog even kopen.

‘Wat moet je met zo’n oud ding?’ zullen sommigen denken. Dat is tenminste wel wat ik in mijn omgeving hoor.

Zoals ik al eerder vertelde, wordt ons huis grondig verbouwd. Eén van onze wensen voor het nieuwe huis is een fin-oven, een houtgestookte massakachel. Dat zal dan onze hoofdverwarming zijn, waar we in principe de hele woning mee zullen verwarmen en op zullen koken. Dat betekent dus dat we dan iedere dag één of twee keer per dag de kachel moeten opstoken. Wat heel wat meer werk is dan de thermostaat opdraaien als je thuis komt. Nu lijkt het ons (nog) geen probleem of opgave, dat hout stoken, maar denken we er over een half jaar nog hetzelfde over?

Aangezien we nu in ons tijdelijke huis wonen, hebben we besloten eerst eens te testen of het verwarmen en koken op hout ons wel bevalt. Het zou toch ontzettend jammer zijn dat je zo’n grote massakachel in je nieuwe huis hebt staan om na een half jaar te moeten concluderen dat het toch niet is wat je ervan verwacht had.

Helaas hebben we in onze huidige woning geen ruimte voor een massakachel, maar een range cooker is natuurlijk een prima alternatief. Kan ik alvast spierballen kweken door het gesleep met hout. En alvast leren hoe ik met zo’n gietijzeren kookplaat en oven moet omgaan. En het belangrijkste en ik denk ook het moeilijkste: hoe houd ik de temperatuur constant, zodat mijn baksels niet mislukken. Een nieuwe uitdaging dus. Ik ben benieuwd! Gelukkig heb ik de hele winter nog voor me, zodat ik veel kan oefenen.

Hoe we in de zomer gaan koken en bakken zijn we nog niet helemaal over uit. De Rayburn gaat dan in ieder geval niet aan, behalve op een druilerige dag misschien. Maar met zo’n zomer als van afgelopen jaar, zal de kachel zeker niet aankomen. We zien wel.

Iemand van jullie ervaring met een range cooker?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: