Burning Rayburn

Een aantal weken geleden schreef ik over ons ‘nieuwe’ Rayburn fornuis. En dat we hem pas kunnen gebruiken als we een boilervat hebben aangeschaft. Nou, dat boilervat is er nog niet, maar we verwarmen en koken wel al met het fornuis. Tot nu toe een succes!

We bleven maar twijfelen over de grootte van het vat dat we wilden. Onze zoektocht op internet leverde ook geen duidelijk antwoord op. De één had het over 120 liter voor dit fornuis, de ander had het over 190 liter. Nou is 120 liter flink wat water, maar als het zou kunnen, willen we liever toch wat meer. Dan kunnen alle kinderen gelijk na elkaar douchen zonder dat iemand halverwege zijn of haar beurt onder een koude douche komt te staan.

En hiermee liepen we gelijk tegen het grootste probleem van een houtgestookt fornuis met warmwater functie aan. Er is hier in Nederland zo weinig ervaring mee! Er zijn wel mensen die hun cv er op hebben aangesloten, maar wij hebben niemand kunnen vinden die het gebruikt voor douche- en tapwater.

Onze oplossing? We hebben de waterboiler in het fornuis tijdelijk aangesloten op een regenton. Lol!  Die regenton hebben we gevuld met ongeveer 120 liter water. Vervolgens kwamen we er achter dat het  mudlid, een soort inspectieluikje, van de boiler in het fornuis niet goed afdichtte. Gelukkig was mijn man zo slim geweest om een afsluiter in het systeem te zetten, zodat we niet de hele ton leeg hoefden te laten lopen. Vier dagen later was de boiler weer hersteld en afgeperst en zijn we gaan stoken.

Zo! Wat een kracht zit er in dat fornuisje! Wij zijn onder de indruk. Het geheel werkt volledig op hout. Het water circuleert door beide boilers door middel van een principe dat thermosiphon heet. Het warme water stijgt op uit de fornuisboiler en komt boven in de regenton uit. Het koudere water onder in de regenton stroomt dan weer naar de fornuisboiler en wordt daar weer opgewarmd. Geen pomp nodig dus! Binnen 24 uur had het fornuis de 120 liter water verwarmd van 8 graden naar 55 graden. En dat met een ongeïsoleerde regenton in een onverwarmde ruimte.

Oftewel, we zijn blij dat we nog geen boilervat hebben gekocht. Dan hadden we waarschijnlijk een 120 liter vat gekocht, terwijl een geïsoleerd 190 liter vat ook prima te doen moet zijn. Yeay!

Ook het koken gaat prima. Daar hoef je eigenlijk niet aan te wennen. Alleen dan dat ik nog steeds de neiging heb om het gas uit te draaien als ik de pannen van de plaat haal.

De oven heb ik nog niet in mijn macht. En ik denk dat dat ook nog wel even gaat duren. Het broodbakken heb ik daarom tijdelijk op een laag pitje gezet. Eerst maar eens wat gemakkelijke dingen. Tot nu toe heb ik koekjes, appeltaart, ovenschotel, pizza en twee keer broden in de oven gebakken. We blijven oefenen. Leuk winterproject! Moet het natuurlijk wel winter worden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: