Donker vs. Licht

Persoonlijk heb ik weinig met donker. Het is goed dat het ’s nachts donker is, anders zou ik mezelf geen rust geven en maar door blijven gaan. Er zijn nog zoveel leuke dingen te doen en te proberen. Maar helaas moet een mens ook uitrusten. Dan maar ’s nachts.

De korte dagen tijdens de winter zijn dan ook niet echt mijn ding, maar…

We gaan weer richting het licht!!

We hebben de kortste dag gehad en over een aantal weken kan ik weer beginnen met zaaien voor het nieuwe tuinseizoen! Ik heb mijn planning al klaar en de zaden zijn binnen, alleen nog even wachten tot de dagen lang genoeg zijn. En met dat vooruitzicht duurt de winter voor mijn gevoel al veel minder lang. Ook al is de winter nog maar net begonnen en zullen we waarschijnlijk nog heel wat winters weer krijgen, het feit dat het iedere dag steeds iets langer licht wordt, maakt het minder ‘zwaar’. Nog even en het is weer lente met alle overvloed aan kleuren en geuren en zon!

En juist in deze ‘donkere’ periode vieren we Kerst, het feest van het Licht.
Het feest waarmee we vieren dat in onze donkere wereld, met alle dingen waar wij mensen in gevangen zitten en waarmee we onszelf en elkaar kapot maken, Jezus Christus naar de aarde komt als Hèt Licht.

Niet als machtig generaal die met een paar snelle strategische zetten de macht over de wereld krijgt en in de weg daar naartoe al zijn tegenstanders uit de weg ruimt. Hij kwam als baby in een stal ergens in een dorp in Israël. Hij groeide op tot een man. En in de bloei van Zijn leven, als iedereen denkt dat het nu dan echt gaat gebeuren, Jezus Koning over Israël, laat Hij zich gewillig vermoorden. En weg was het Licht… en weer was het nacht.

Of toch niet? Gelukkig niet! Hij stierf, zodat wij kunnen leven! Daarom stond Hij ook op uit de dood. De dood en de duisternis past niet bij Hem. Hij heeft de dood overwonnen! En waar iedereen dacht dat het weer nacht was geworden, begon het juist nog lichter te worden. Jezus keerde terug naar de hemel, waar Hij ook vandaan was gekomen. En Hij stuurde Zijn Heilige Geest. Om iedereen die bij Hem wil horen en Hem wil volgen een licht te laten zijn in deze duistere wereld.

En zo wordt het steeds lichter, tegen de verdrukking in.

Ieder mens die zijn of haar hart en leven aan Jezus overgeeft, Hem op de eerste plek in zijn/haar leven zet, merkt dat, door de kracht van de Heilige Geest, het elke dag een beetje lichter wordt, tegen de verdrukking in. En als Hij dan terugkomt, en zijn Koninkrijk helemaal werkelijkheid wordt… dan zal het altijd lente zijn!! Ik kan bijna niet wachten!

Als dat geen reden voor een feest is!

Ik wens jullie allemaal gezegende Kerstdagen toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: