Voldoening

‘Ik weet wat ik wil worden!’, zei één van onze kinderen. ‘Boswachter!’ Mijn eerste reactie was: ‘Maar daar verdien je niet veel geld mee, hoor.’ Gelukkig kon ik de gedachte een gedachte laten en gelijk met de gedachte kwam ook de schaamte. Want als er iets is wat ik de afgelopen jaren heb geleerd is het wel dat geluk niet afhangt van de hoogte van je inkomen.
Daarmee wil ik niet zeggen dat geldgebrek geen zorgen met zich meebrengt, maar die zorgen zijn bij mij nooit een reden geweest om me ongelukkig te voelen.

Hoeveel mensen zijn er wel die werk doen wat ze vreselijk vinden, maar hé, het verdient goed! Als ik de kranten mag geloven is het percentage werknemers met burn-outklachten nog nooit zo hoog geweest als nu. Ik heb het zelf van dichtbij meegemaakt en weet dat een burn-out of overspannenheid je niet zomaar overkomt en dat je er ook niet zomaar weer uitkomt. Dat wens je niemand toe.

Als je een baan hebt, waar je elke dag veel energie in stopt, maar geen of onvoldoende energie en voldoening uit haalt, breekt dat je vroeg of laat op. Maar het is moeilijk, misschien ook vooral eng, om hier uit te stappen en te kiezen voor een leven met meer voldoening, maar een lager inkomen. Een soort gouden kooi.

Toch hebben mijn man en ik hier wel voor gekozen. Deels bewust en deels omdat we er ‘ingerold’ zijn. Toen ik stopte met mijn betaalde baan had ik tijd over. Eén van mijn hobby’s is koken en bakken. Daar had ik dus meer tijd voor en als gevolg daarvan ben ik me meer in basisrecepten en ingrediënten gaan verdiepen. Ik kwam erachter hoe eenvoudig het eigenlijk is om lekker eten te koken vanaf de basis en hoeveel onnodige (troep) ingrediënten er in pakjes en zakjes zitten. Het feit dat ik net moeder was geworden, maakte ook dat ik veel kritischer naar voedsel ging kijken. Cliché, maar zoals de meeste clichés, helemaal waar.

Door ons eten te bereiden vanaf de basis, dus zonder pakjes en zakjes, werd het koken en bakken spannender. Wij zijn allebei van huis uit gewend dat groente uit eigen moestuin komt. Het was dus min of meer vanzelfsprekend dat we zelf een moestuin begonnen. De smaak van eigen geteelde groenten is niet te vergelijken met die van groente uit de supermarkt!
Vervolgens namen we nog een aantal kippen voor verse eieren en het begin was daar.

Toen volgden het inmaken, wecken, drogen, broodbakken, zuivel maken, wijnmaken, fermenteren, naaien, haken enz. En met elke nieuw geleerde vaardigheid werd ik enthousiaster en kreeg ik meer zin om iets nieuws te proberen. Aan het eind van de dag had ik nog zin om door te gaan ook al had ik die dag al de hele dag in de keuken gestaan. Voor die tijd zat ik ’s avonds uitgeblust voor de tv, waar ik ook niet bepaald gezelliger van werd.

Een andere bijkomstigheid van al die vaardigheden was dat we minder afhankelijk van de supermarkt werden, waardoor we weer konden besparen op onze huishoudelijke uitgaven, met als gevolg dat we als gezin een betere balans tussen werk en privé konden vinden. In het voorjaar, zomer en  najaar werken we nu misschien harder dan ooit, maar we zijn ook gelukkiger. We zijn meer samen als gezin. We doen meer dingen samen, waardoor we elkaar ook beter leren kennen. En onze inspanning heeft een doel en geeft een tastbaar resultaat, als het tenminste gaat zoals wij voor ogen hebben.

Voor ons is geluk niet te vinden in zoveel mogelijk geld verdienen. Dat is sowieso een onbereikbaar doel, want je inkomen is nooit genoeg als je niet tevreden bent met wat je hebt, vraag maar aan een miljonair, als je er één kent… Het is eerder te vinden in een goede balans tussen werk en privé. Werkzaamheden die je voldoening geven, betaald of onbetaald, en die overeenstemmen met je waarden. Kijk eens naar wat je allemaal wel hebt. Maak eens een lijstje van de dingen waar je gelukkig van wordt.

Hoe kun je je werkzaamheden aanpassen dat je meer kunt genieten van juist die dingen. Als je gelukkig wordt van een leven met veel luxe, zal je inkomen daarbij moeten passen of je moet al miljonair zijn. Dan zal je hoge inkomen je waarschijnlijk ook veel voldoening geven. Wil je werk doen waar je meer voldoening uit haalt maar minder verdient? Dan zul je genoegen moeten nemen met een soberder leven. Wat is het je waard?
Begin bij wat belangrijk is voor jou en maak van daaruit je eigen keuzes, in plaats van mee te rennen met de massa. Dat kan in het begin ontzettend eng zijn, maar als ik naar mezelf kijk, ben ik zo blij dat we de stap hebben gewaagd. Het is het zo waard!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: