Verscheidenheid

Des te meer ik in Gods schepping bezig ben, des te meer ik onder de indruk raak. Vooral onder indruk van de lessen die wij mensen eruit kunnen leren. Wij denken vaak dat wij precies weten hoe iets moet en dat we alles naar onze hand kunnen zetten, maar keer op keer moeten we erkennen dat we eigenlijk nog niets weten.

Neem nou bijvoorbeeld de landbouw. Akkers vol monocultuur. Hectares aan één met één soort gewas. Gemakkelijk bij het oogsten, dat klopt. Maar al die zelfde planten vechten om dezelfde voedingsstoffen in de bodem. Oplossing: de gewassen verder uit elkaar zetten zodat de wortels elkaar niet raken. Helaas krijgt onkruid daardoor ook meer ruimte om te groeien.
Die grote monoculturen zijn natuurlijk een gemakkelijk prooi voor ziekten en plagen. De gewassen zijn vrij eenvoudig te vinden voor bijvoorbeeld insecten en schimmels en ze kunnen zich gemakkelijk voortplanten. Genoeg voedsel aanwezig! Oplossing: Doodsproeien die insecten en schimmels. Wel jammer dat het bodemleven er ook onder te lijden heeft en dat een deel van de bestrijdingsmiddelen uitspoelt in het oppervlaktewater (waar later weer drinkwater van wordt gemaakt).

Vaak worden de akkers vol geplant met één-jarigen, die het hele seizoen groeien van de voedingsstoffen in de bodem. Aan het eind van het seizoen wordt alles van het land gehaald en verwerkt. Het jaar erop begint het proces van voor af aan. De verbruikte bouwstoffen worden echter maar gedeeltelijk aangevuld, door middel van kunstmest. Maar de overige mineralen en organische stoffen worden daarmee niet aangevuld, waardoor er minder beschikbaar is voor de gewassen die in latere jaren  verbouwd worden. Die gewassen zullen wel groeien, maar minder sporenelementen kunnen opnemen, waardoor de voedingswaarde van de gewassen naar beneden gaat en wij mensen er uiteindelijk ook minder van binnen krijgen. Maar daar zijn voedingssupplementen voor uitgevonden.
Een ander gevolg van het gebrek aan organische stoffen (humus) in de grond is dat de bodem sneller uitdroogt. In een droge periode, zoals afgelopen jaar, moet het land mechanisch beregend worden. Maar wat er beregend wordt, kan niet worden vastgehouden; het zakt ofwel gelijk weg of het verdampt meteen.

Jarenlang dacht ik dat dit de enige manier was om gewassen te verbouwen en dat is wat de grote bedrijven ons ook willen laten geloven, want zo blijf je afhankelijk van kunstmeststoffen en pesticiden. Tot ik de ‘No-dig garden’ van Charles Dowding tegenkwam op internet en wat later ‘Back to Eden gardening’. Toen landde het besef dat God het zo helemaal niet bedoeld heeft. Hij heeft al die diversiteit in de natuur niet alleen voor de sier gemaakt.

Al die diversiteit ondersteunt elkaar, het ene element voorziet de ander van voedsel, en weer een ander element weert schimmels of lokt juist nuttige insecten. Doordat verschillende planten op verschillende diepte wortelen, concurreren ze niet met elkaar om voedingsstoffen, waardoor ze dicht op elkaar kunnen groeien en onkruid minder kans krijgt. Zo krijg je meer opbrengst per m2 met minder onkruid! De droom van iedere tuinier.
De vogels in de bomen en de dieren die op de planten afkomen voorzien de bodem van mest. In de herfst valt het blad van de bomen en sterven de bovengrondse delen van vaste planten af. Zo voorziet de natuur zichzelf van een mulchlaag. De wormen trekken al dat organische materiaal de grond in, waardoor de bodem belucht wordt, zonder dat deze verstoord wordt. Hierdoor kiemen er minder onkruidzaden. De grond wordt weerbaarder tegen droge periodes, omdat humus goed vocht vasthoudt. En bij hevige regenval voorkomt humus juist poelvorming door de losse structuur.
Gewassen die zo geteeld en geoogst worden, bevatten ook nog eens meer voedingsstoffen.

Is dat nou niet ingenieus bedacht?  Waarom heb ik al die jaren zitten ploeteren door te spitten en wieden tot ik er gek van werd?

Wat kan ik nog veel leren door gewoon naar de natuur te kijken! Laat dat nou net één van mijn hobby’s zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: