Kuikens -het vervolg-

Onze kuikens zijn alweer negen weken oud en lijken al meer op kippen dan op kuikens. Nog één week dan mogen ze naar buiten! Als ze wisten dat ze bijna naar buiten mogen met flink meer ruimte, zouden ze waarschijnlijk niet kunnen wachten. Hun huidige onderkomen is zo onderhand toch wel wat te klein.

We hebben de kuikens gekocht toen ze twee weken waren. Daarna hebben ze ruim een week in een bak bij ons in de woonkamer gestaan. Vervolgens hebben we ze overgebracht naar de schuur. Daar zitten ze nu in een lege IBC waarvan de bovenkant is afgezaagd. Op de bodem hebben we eerst een laag compost gestrooid, een laag van ongeveer twintig centimeter. Vervolgens hebben we iedere dag een verse laag houtsnippers gestrooid, zodat de kuikens niet in hun eigen uitwerpselen staan. Het potstal principe, zeg maar.

En al dat organisch materiaal vermengt met de uitwerpselen van de kippen in combinatie met de bacteriën die al in de compostlaag zitten, geeft een heerlijke warmte doordat het geheel begon te composteren. Ter aanvulling hebben we er nog een warmteplaat bij gezet, maar daar maken ze de laatste weken eigenlijk geen gebruik meer van. De kuikens zitten mooi verspreid over de bak. Teken dat ze het lekker warm vinden.

Dus… nu nog een nachthok bouwen waar ze straks veilig in kunnen overnachten buiten. De plannen daarvoor zijn uitgewerkt, nu nog daadwerkelijk bouwen.

Mijn plan was om ze eerst een tijdje in en om de kas te laten scharrelen, maar het weer is zo zacht, dat ik m’n kas al vol planten heb staan. Dus ik denk dat we die stap maar overslaan. Bewaren we dat voor een volgend jaar.

Trouwens, Dickie blijkt dus toch een haan te zijn! Z’n kam en lellen zijn knalrood en hij vertoond al echt hanengedrag als ik de kuikens voer. Hij verteld de dames wel even waar de lekkere hapjes te vinden zijn. Het is dus wachten op de eerste kukeleku, maar dat zal nog wel een aantal weken duren.

En wat hebben we hieruit geleerd? Dat een auto-sexend ras, niet altijd goed te sexen is! Haha!

Helaas kan Dickie niet blijven. Grote kans dat hij uit hetzelfde nest als de andere kuikens komt. Komend zomer of najaar willen we waarschijnlijk een aantal eieren van onze eigen kippen uit laten broeden. Om te voorkomen dat we zwakke, ziekige kuikens krijgen, zullen we daarom op zoek moeten naar een andere haan. Dus zal Dickie waarschijnlijk onze eerste kip-van-eigen-erf-in-de-diepvries worden.

Hm, dan wordt het wel heel echt allemaal. Maar ik ga niet zeuren, want het opfokken en zelf slachten van een deel van ons vlees is een van mijn uitdagingen voor dit jaar. Het gaat alleen een beetje sneller dan ik had verwacht…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: