Buitenkippen

Het is officieel, we hebben vrije uitloop kippen! Het duurde een aantal uren voor de kippen het zelf door hadden, maar nu maken ze er volop gebruik van. Erger nog, ze komen overdag amper meer in hun hok. Als ze beschutting willen, kruipen ze met z’n allen onder hun hok, terwijl die ruimte maar vijftien cm hoog is. Ze moeten er dan ook echt onderdoor tijgeren. Maar ach, zolang ze maar blij zijn en daar lijkt het wel op.
Ons kippenhok op wielen is ehm… bijzonder geworden. Bij deze introduceer ik… ‘de chickenkuub’!!

IMG_20190413_163141

Gemaakt van een lege IBC, ook wel een kuubcontainer genoemd. Vandaar dat we het de chickenkuub noemen in plaats van chickencoop.

’s Maandags na schooltijd hebben we samen de kippen overgezet in hun nieuwe onderkomen, na ze eerst gekortwiekt te hebben, om te voorkomen dat ze over het elektrisch net vliegen. We hebben ze eerst 48 uur opgesloten in hun nieuwe hok, zodat ze dit als veilige nachtplek zouden zien.

Nou ja, 48 uur is 45 uur geworden. Ik kon niet langer wachten.
Dus vol verwachting opende ik het hok. De kippen vlogen bijna tegen me aan van enthousiasme dat ze naar buiten mochten!
Ehm, nee dus. Dat was wel een beetje een anticlimax. Ze bleven allemaal zitten waar ze zaten.

Na een half uur heb ik  eens wat muur op de treeplank gegooid om ze naar buiten te lokken. Op een nieuwsgierige blik van de haan na, kwam er geen reactie.
Na nog eens twee uur was ik het zat. Ik wil buitenkippen zien! Uiteindelijk heb ik ze met voer naar buiten kunnen lokken.
Eerst liepen ze alleen voorzichtige rondjes om het hok. Toen ontdekten ze dat ze de ruimte hadden om te fladderen en was ik blij dat we ze gekortwiekt hadden, anders waren ze allemaal over het net gegaan. Zelfs met geknipte vleugel komen ze nog aardig hoog!
En nu, na een week buiten, struinen ze hun hele ren door, ze nemen af en toe een gezellig zandbad en krabben al het onkruid en gras los. En dat is mooi, want in dit stuk willen we over een maand nieuw gras inzaaien.

IMG_20190413_163052

Vanuit de keuken hebben we goed zicht op de kippen en het is gewoon vermakelijk om te zien hoe ze alle nieuwe dingen ontdekken.
De eerste paar dagen vloog er geregeld een kip geschrokken bij het elektrische net vandaan, omdat ze een schok kreeg. Nu zijn ze gewend aan het elektrische net rond hun hok. Gisteren bijvoorbeeld had ik wat broodkorsten in de ren gegooid. En elke kip moest natuurlijk het beste korstje hebben. In hun jaloerse drukte gooiden ze een stukje brood buiten de ren. Met z’n allen stonden ze voor het net naar het brood aan de andere kant te kijken, maar geen van allen durfde zijn/haar kop door het net te steken.
Afgelopen zaterdag hagelde het. Vlak daarvoor waren ze het hok ingegaan vanwege de natte sneeuw, maar bij het zien en horen van de hagel kwamen ze nieuwsgierig naar buiten. Alsof er manna uit de hemel viel!
En de kinderen worden er natuurlijk ook ontzettend door aangetrokken. Als ik niet ingrijp hebben we binnen een aantal weken geen worm meer op ons terrein en obese kippen. Nieuwe uitdaging!?

En zo prutsen we een beetje aan. Wat kan het leven heerlijk zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: