Een beetje bijkletsen

Wegens mijn voornemen hier vaker iets te laten zien uit ons dagelijks leven, vandaag een bijklets-post over hoe de zaken ervoor staan op ons stukje aarde.

Hoe kan het ook anders, het is hier volop voorjaar!
Nu ook de populier in blad staat, zijn de gevolgen van de droogte van vorig jaar te beoordelen. En om eerlijk te zijn, valt dat me enorm mee! Op een grote rododendron, twee zieke berken en de  top van een den na is alles weer aangekomen.
Zelfs de peer die het vorig jaar heel zwaar had. Oké, hij bloeit niet, maar er zit in ieder geval wel weer blad aan.


Ook de groentetuin wordt iedere dag voller en mooier.
De kas is vol geplant met tomaten, komkommers, paprika’s en sponscourgettes. De overige planten worden nu afgehard en eind deze week in de volle grond uitgeplant.
De augurken heb ik afgelopen zaterdag al uitgeplant, omdat dat qua temperaturen al prima kon en ze waren al goed afgehard, dacht ik. De volgende dag zagen ze er zo uit…

IMG_7699

Ik had even geen rekening gehouden met de koude wind. Dat wordt opnieuw zaaien dus. Dat krijg je als je te ongeduldig bent. Les geleerd, wel jammer van die mooie augurkenplanten.

IMG_7690

De kippen hebben hun stukje grond bijna om. Met een beetje hulp van ons is alle zevenblad verwijderd.  In de loop van deze week gaan ze naar een nieuw stuk. Mogen ze daar van voor af aan beginnen.
Vanochtend zijn ze allemaal weer gekortwiekt.
Blijkbaar waren de veren weer voldoende aangegroeid om te vliegen, want zaterdagavond liep er een hen buiten de ren op zoek naar een mogelijkheid om weer binnen te komen. Die was er alleen niet, dus ze moet over het net gevlogen zijn, waarschijnlijk in een poging aan de haan te ontsnappen.

Ook binnen hebben we niet stilgezeten. Manlief is druk bezig met het aansluiten van het boilervat op de Rayburn. Dat gaat natuurlijk weer niet zonder slag of stoot. (Gelukkig heeft hij een stok achter de deur, daar een andere keer meer over.)
Zo bleek dat gegalvaniseerde leidingen niet geschikt zijn voor dit systeem. Dat had hij al wel verwacht, aangezien het een open systeem is en het water daardoor zuurstofrijk zal blijven. Toch schrok hij hoe erg de leidingen waren aangetast in een half jaar tijd. Die leidingen worden nu vervangen door koperen leidingen, wat het probleem moet verhelpen. En zo zijn er nog wat aansluitprobleempjes.

Geen grote, problematische dingen, maar het zorgde er wel voor dat we afgelopen weekend het fornuis niet konden gebruiken. En dan merk je hoe snel je went aan de warmte en het gebruik van een houtgestookt fornuis! Oké, het is vijf minuten werk om er een vuur in te krijgen, maar dat weegt niet op tegen de heerlijke warmte van het fornuis vergeleken met de warmte van centrale verwarming.
We hadden zondagavond de thermostaat op 21 graden staan en nog voelde het kil.
Als ik warm water nodig heb, moet ik eerst wachten tot de combiketel reageert en het warme water bij de kraan is aangekomen. Terwijl ik, als het fornuis aan is (geweest), altijd een ketel met warm water op het fornuis heb klaarstaan.

Ach, eigenlijk alleen luxe problemen, maar het deed ons wel beseffen dat we heel blij zijn met ons fornuisje en zoals het nu lijkt niet meer anders willen.
Eerst moeten het boilervat en het drukvat op het fornuis aangesloten worden, daarna kan de boel op de warmwaterleidingen aangesloten worden en kunnen we douchen vanuit de warmwaterboiler. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat uitpakken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: