Ons houtgestookt Rayburn kook-, bak-, combiketelfornuis, of zoiets…

We leven nu ruim een week zonder gas! Gas uit het net dan, om precies te zijn.
De hoofdkraan is dichtgezet, de combiketel afgekoppeld en de stekker uit het stopcontact.
Koken, bakken, verwarmen, warm tapwater en drogen gebeuren nu allemaal op hout door middel van ons Rayburn fornuis.

Best wel spannend, want gaat het ook echt werken zoals we bedacht en gehoopt hebben? Vooral spannend, omdat we geen ervaringsdeskundige achter de hand hebben. Dit voelt echt als pionieren. Spannend, maar ook wel een beetje eng.

Een uitleg van het systeem.IMG_7738 Ik hoop dat mijn uitleg te begrijpen is.
Als we het fornuis opstoken, verwarmt het vuur naast de kookplaat en de oven ook het water in de boiler achter de vuurplaats. Het water gaat door het thermosyphon principe (warm water zet uit en stijgt naar boven, koud water krimpt en daalt) circuleren over een spiraal in een buffervat op de bovenverdieping. De warmte wordt daar afgegeven aan het koudere water in het buffervat, koelt hierdoor af en stroomt terug naar de boiler in het fornuis. Daar wordt het weer verwarmd waarna het weer stijgt, etc., etc.

JYOJ3349Om de drukverschillen in deze circulatie op te vangen, is er een nog hoger gelegen open vat aangesloten. Doordat dit een open vat is, kan de druk ontsnappen en wordt voorkomen dat er een overdruk ontstaat en de leidingen barsten.
Voor het geval de temperatuur in deze leidingen te hoog oploopt, is er ook een radiator in het systeem opgenomen die dient als heatleak. Als deze radiator openstaat, loopt een groot deel van het water over deze radiator in plaats van over het buffervat. Zo wordt de warmte van het water afgestaan aan een omgeving die kouder is dan het water in het buffervat. Hierdoor koelt het water sneller af.

Een mooie bijkomstigheid van deze radiator is dat de douche en wc ook verwarmt kunnen worden in de winter. Dat is er met ons oude cv-systeem nooit van gekomen. Een hele vooruitgang dus!

Het buffervat op de bovenverdieping is aangesloten op het waterleidingnet en bevat 150 liter water. Het water wordt dus automatisch aangevuld en ook de druk is zoals we gewend zijn.
Verder zit er nog de verplichtte inlaatcombinatie op, een overdrukbeveiliging en een mengventiel om de keramische kranen te beschermen. Klinkt misschien ingewikkeld allemaal, maar… alles werkt zonder elektriciteit! Dus eigenlijk heel eenvoudig. Vooral als je, net als ik, niets begrijpt van elektriciteit (sorry papa, in dit geval valt de appel wel ver van de boom…).

Als het water in het buffervat op een temperatuur van 60 graden Celsius is, kunnen we ons daar allemaal twee keer mee douchen. Dan moeten we er natuurlijk niet allemaal tien minuten onder staan.

Gelijk een goede manier om te leren bewuster met ons water om te gaan. Wil je je lang douchen? Dat mag, maar dan ga je wel als laatste douchen. Is het water op, dan sta je onder een koude douche.
Maar dat is tot nu toe nog niet gebeurt, gelukkig. Tot nu toe, met deze buitentemperaturen, werkt het prima. Elke dag even bijstoken als ik ga koken en daarna nog een uurtje doorstoken is voldoende. En één keer in de week flink opstoken tot boven de 60 graden Celsius om de legionella bacteriën te doden.

Maar… de zomer komt eraan. Wat dan? Ik heb geen zin om het fornuis op te stoken als het buiten 30 graden is!
We hebben al een extra fornuis staan om te gebruiken als buitenkeuken. Dus koken en bakken is al geregeld. Maar waar halen we ons warme douchewater vandaan?

In eerste instantie leek een zonneboiler ons wel wat, zo’n ding op het dak waar water doorheen stroomt en opgewarmd wordt door de zon. Alleen konden we nergens vinden hoe zo’n zonneboiler beveiligd is tegen oververhitting en overdruk. Blijkt dat bij oververhitting het hete water gewoon het riool in gespuid wordt. Wat?! Dat is niet echt duurzaam! En dat in een tijd waarin zelfs de waterbedrijven hun klanten manen minder water te verbruiken.

Dat moet anders kunnen, dus terug naar de tekentafel. Iets met een heatleak en een overdrukvat dan maar? En natuurlijk het liefst onafhankelijk van elektriciteit. Nog heel wat onderzoek voor nodig dus… Manlief wordt zo ongeveer een duurzaamheidexpert!

Gelukkig hebben we de gasmeter en de gasleidingen nog. Als het echt niet lukt, kunnen we altijd nog tijdelijk terug op gas. Maar de dagen zonder fornuis van twee weken terug hebben ons wel doen beseffen dat we ons plan om gasloos te worden nu toch echt gaan doorzetten. Het is mogelijk en niet eens zo moeilijk.

Als je maar weet hoe!

2 Comments on “Ons houtgestookt Rayburn kook-, bak-, combiketelfornuis, of zoiets…

 1. Ik ben geïnteresseerd in fornuis op kolen of hout
  Zijn ze goed en zuinig
  Heb je nog 1 wat is de prijs
  Ik ben wel van belgie
  Evergem graag reactie ben echt geïnteresseerd gr fatima

  Like

  • Nee, we hebben geen fornuis te koop. Wij hebben ons fornuis via Marktplaats gekocht. Een betrouwbaar adres is Willy Kip in Vorden. Hun site is http://www.rayburn.nl. Vorden is trouwens ook een stuk dichterbij voor jou dan Sellingen.
   Op een gemiddelde winterdag (5 graden C) gaan er hier ongeveer twee á drie manden hout in de Rayburn, voornamelijk vurenhout. Dat lijkt misschien veel, maar als je bedenkt dat je er en je huis mee verwarmt, en het water in de boiler mee verwarmt, en erop kookt en de hele dag de oven standby hebt staan, valt het denk ik wel mee.
   Vergeet alleen niet dat je wel een back-up moet hebben voor de hete dagen in de zomer! Het fornuis geeft nog heel lang warmte af als hij eenmaal goed is opgestookt!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: