O ja, de gildetuin

Mijn gildetuin is er natuurlijk ook nog.
Zelf loop ik iedere dag even een rondje eromheen, maar ik realiseerde me gisteravond ineens dat ik er hier al een hele tijd niets over verteld heb. Dus bij deze…

Zoals ik al in een eerdere post vertelde, hebben we bij de aanleg karton op de bestaande grasmat gelegd en daarover een laag van 10 cm compost gestort. Het idee is dat de oude grasmat en de kartonlaag omgezet worden door de wormen in de grond, maar daar is wel wat tijd voor nodig. Daarom heb ik dit jaar alleen oppervlakkig wortelende of eenjarige planten aangeplant en gezaaid.

Intussen is het een weelderig geheel geworden. Een tuinarchitect zou er waarschijnlijk een hartaanval van krijgen, aangezien er geen enkele lijn in zit, maar ik ben er heel blij mee.
Het barst van het leven, zowel onder als boven de grond. Vlinders, vogels, bijen, hommels en andere insecten vliegen af en aan. Het is heerlijk om er gewoon een tijdje te staan kijken en te snoepen van al dat lekkers.

IMG_8220

De rode aalbessen en aardbeien zijn bijna op.
De kruisbessen oogst ik in de loop van deze week.
De eerste courgette volgt ook ergens deze week.

IMG_8221
De Oost-Indische kers produceert veel meer bloemen dan wij willen eten.
De bijen, hommels en vlinders eten van de phacelia, korenbloemen, boekweit, ijzerhard enz.
En dan staan er nog papavers, strobloemen, vrouwenmantel, hosta, bergthee… Kortom, een grote verscheidenheid aan planten.

Een deel is vast, een deel mag zich uitzaaien en een deel zal er ter zijner tijd, als ik het gilde serieus ga aanpakken, uitgehaald worden.

Het is alleen jammer dat de appelboom, het middelpunt van het geheel, dit jaar geen vruchten geeft. Hij heeft niet eens gebloeid. Ik had gehoopt dat dit het eerste jaar zou zijn dat we appelmoes van deze appels konden maken. Helaas, nog een jaartje wachten dan maar…

In de tussentijd ben ik plannen aan het maken voor de uiteindelijke aanplant van dit gilde en ben ik in mijn hoofd stiekem al bezig met een volgend gilde. Ik moet er alleen nog de juiste boom bij vinden.

Vorige week heb ik in het kader van ‘Westerwolde rijgt’ een aantal tuinen bezocht en heb daar heel wat inspiratie opgedaan. Nu nog bedenken hoe we dat op ons eigen stukje grond gaan toepassen.
Mogelijkheden genoeg. Ik zal me de rest van dit jaar dus zeker niet vervelen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: