Daar zijn we weer!

En toen begon het ‘normale’ leven weer. De kinderen gaan vandaag weer naar school. Wel even wennen zo’n leeg huis. Maar tegelijk ook heel fijn om weer mijn eigen ritme op te pakken.

Manlief had zijn vakantie al in juli. Hij is dus al een tijdje weer aan het werk. En ook de vakantie lijkt al mijlenver achter ons.
Tijdens zijn vakantie hebben we als gezin een midweek met de tent gekampeerd op een natuurkampeerterrein van Staatsbosbeheer. Dat hebben we vorig jaar voor het eerst gedaan en was ons zo goed bevallen, dat we dit jaar weer voor logeren bij de boswachter zijn gegaan. We hadden een plekje waar de tent de hele dag in de schaduw stond en dat was maar goed ook. Het was namelijk in die snikhete week met temperaturen boven 35°C.tent

Gelukkig hebben we geen last gehad van de hitte. Op de dag dat het 40 graden zou worden, zijn we met z’n allen naar een grondwaterpomp in het bos achter het kampeerterrein getrokken. Stoel mee, drinken en koekjes mee, wat wil een mens nog meer?
De kinderen hebben de hele middag kanalen, stuwen, meren en bruggen gegraven en gebouwd. En als we het te warm kregen, was een paar seconden met het hoofd onder de koude waterstraal uit de pomp al voldoende om kippenvel op je armen te krijgen.

Bij thuiskomst stonden de zaken er daar nog beter voor dan toen we vertrokken, dankzij de oppas die voor ons huis en de dieren heeft gezorgd. De kippen mochten namelijk niet mee en ook de hond hebben we maar thuisgelaten. Die kan slecht tegen die hoge temperaturen. Tijdens zulke dagen ligt hij het liefst op de betonnen vloer in huis.

Ook de groentetuin lag er nog mooi bij. Wel wat droog, maar dat is niet zo verwonderlijk na zo’n hete week. Het is meerdere dagen 50°C geweest in de kas. De planten hadden het er dan ook moeilijk mee. De tomaten lieten hun bloesem vallen (wat later gelukkig weer helemaal goed is gekomen), de komkommers lieten verbrandingsverschijnselen zien. Twee planten waren niet meer te redden en heb ik eruit getrokken. De rest is flink opgesnoeid en ik heb de ranken een meter laten zakken, zodat de gezonde top dichter bij de grond ligt. Geen idee of dat helpt, maar het uiteindelijke resultaat is dat de laatste vier komkommerplanten het overleefd hebben.
De luffaplanten doen alleen nog steeds niets… Aan de temperatuur kan het niet liggen, warm genoeg. En ze groeien ook wel, er komen alleen geen bloemen in. En zonder bloei geen vruchten!
De tijd begint nu toch echt wel te dringen. Nog ruim anderhalve maand en de eerste nachtvorsten dienen zich weer aan.

Dat is ook wel te zien aan de tuin, vooral ’s ochtends. Er hangt dan al echt zo’n herfstig sfeertje. IMG_20190821_084122Beetje nevelig, bedauwde spinnenwebben kriskras door de tuin. De mussen die zich te goed doen aan de rijpe vlierbessen.
Stiekem krijg ik dan toch ook wel weer zin in de herfst. Ik geniet altijd zo van de diepe kleuren en geuren die de herfst met zich meebrengt.

De moestuin is er in ieder geval klaar voor. De laatste sla en spinazie is gezaaid. De koolplanten zijn allemaal uitgeplant. Nu alleen nog maar oogsten en dan is het seizoen al weer afgelopen. De afgelopen weken is er al heel wat oogst verwerkt en opgegeten of ingemaakt voor koudere tijden.

Basis tomatensaus, courgette zoet/zuur en zelfs de eerste appelmoes! Zo kunnen we in de winter nog heerlijk nagenieten van de overvloed van deze zomer.

Wat de afgelopen vakantie ook heeft gebracht is helderheid over volgend jaar. Wat gaan we doen? Waar gaan we ons op richten?
Nou, best wel spannende plannen, voor mij tenminste. Ik ben al druk bezig met de voorbereidingen. Later meer daarover.

Wat ik wel kan zeggen, is dat de groentetuin flink uitgebreid zal worden. Er zullen zeven bedden bij de tuin aankomen, waardoor we op een totaal van tweeëntwintig komen. En op een andere plek komen er ook nog acht. We zullen dus een hele hoop compost nodig zijn!

Zijn jullie ook met nieuwe energie de vakantie uitgekomen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: