Uitbreiding -opnieuw-

Uitbreiding van de (pluim)veestapel om precies te zijn.

Tijdens de zomervakantie hebben we dan toch echt kalkoenkuikens gekocht. We zaten er al een tijd over te denken om kalkoenen aan te schaffen, maar we konden niet het juiste ras vinden binnen een redelijke afstand.

Wij willen namelijk Narragansett kalkoenen, maar die zijn hier niet zoveel in de buurt. Althans niet te koop. Maar nu hebben we dan toch vijf kalkoenen in de tuin lopen. Twee Narragansett en drie American Bronze kalkoenen.

We wilden eigenlijk vijf Narragansett kalkoenen, maar de mensen waar we deze van gekocht hebben, hadden er nog maar twee. Ze hadden nog wel Bronze kalkoenen en na enige twijfel hebben we er toch maar drie Bronze bijgedaan. Misschien toch handig om wat rassen te kunnen vergelijken.
IMG_8629
De kinderen hebben ze namen gegeven. Dus nu hebben we een Junior, Wilhelmina, Houdini, Kobbel en Saar. Nu maar hopen dat de namen bij het geslacht van de beestjes passen.

Ze zijn nu drie maanden oud en de verschillen beginnen langzamerhand duidelijker te worden. Er zitten in ieder geval twee Bronze hanen tussen. Laten dat nu net Houdini en Kobbel zijn. Die hoeven gelukkig niet meer omgedoopt te worden.
Wat de overige kalkoenen zijn, is nog even afwachten.

En wat zijn het leuke vogels! Ik heb er nu al veel meer mee dan met de kippen. Kalkoenen zijn verschrikkelijk nieuwsgierig. Ze komen dan ook gelijk op je af, waar kippen juist eerst wegstuiven.
Ze zijn trouwens ook een stuk rustiger dan kippen en ze communiceren met elkaar middels verschillende geluiden.

Zo hebben ze een speciaal signaal om elkaar te waarschuwen. En als we ze een tijdje los laten lopen door de kleine weide maken ze om de aantal seconden een geluidje om elkaar te laten weten waar ze zijn. ’s Avonds vlak voordat het gaat schemeren maken ze geluiden die bijna als zingen klinken. Een exotisch geluid.

Het is de bedoeling dat ze net als de kippen in een nachthok met een ruime buitenren, omheind met een elektrisch net, komen. We willen ze namelijk graag inzetten tegen brandnetel en paardenbloem. Ze zijn alleen zo nieuwsgierig en kunnen zo goed vliegen, zelfs met gekortwiekte vleugels, dat we ze waarschijnlijk niet binnen de omheining kunnen houden. En dan zijn we ze kwijt.
IMG_8620
Daarom wachten we nog een tijdje tot ze groter en zwaarder zijn. Hopelijk zijn ze dan wat minder vliegerig, net als bij kippen.

Tot die tijd blijven ze in hun hok en verplaatsen we dat hok iedere dag naar een nieuw stuk gras. Daarnaast laten we ze er iedere dag een half uurtje uit, onder toezicht.
Niet ideaal, maar twintig keer per dag kalkoenen vangen en terugzetten is zeker niet ideaal.

Wat we met de kalkoenen gaan doen?
Deze kalkoenen zijn broers en zussen (Narragansett onderling en Bronze kalkoenen onderling natuurlijk). Met de Narragansett kalkoenen willen we gaan fokken. Niet voor de verkoop, maar voor eigen gebruik. Daar zal dus een nieuwe haan of hen bij moeten komen, die geen familie van de huidige kalkoenen is. Die haan zal waarschijnlijk van ver gehaald moeten worden. Er zijn niet veel narragansett fokkers hier in de buurt. Tenminste, niet zover wij weten.

Wat we met de Bronze kalkoenen gaan doen, moeten we nog even zien. De hanen gaan sowieso in de diepvries. En afhankelijk van hoe het ras ons bevalt, komt er misschien een nieuwe Bronze haan.

Hebben we alleen nog het probleem dat onze diepvries al vol zit met groente…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: