De Rayburn, het verhaal gaat verder

Ons verwarmingssysteem is weer uitgebreid.
We hebben toch een (tweedehands) zonnecollector gekocht en op het systeem aangesloten.

Dat was voor de vakantie al. Net op tijd voor de warme dagen.
En daar was ik heel blij om, want een warm fornuis in huis als het buiten 30 graden of meer is, is geen pretje!
Tot een graad of 25 is het prima te doen om te koken op het houtgestookte Rayburn fornuis. Daarboven blijft ie uit en kook ik buiten. Dat deed ik trouwens ook al toen ik nog op gas kookte. Met die temperaturen wil ik de warmte zoveel mogelijk buiten houden.

Het probleem is alleen dat we onze kookinrichting nu ook gebruiken voor het verwarmen van het tapwater. Douchen met koud water heb ik nog nooit leuk gevonden en de rest van ons gezin denkt er net zo over.
We hebben het inmiddels wel één keer moeten proberen. Dat was in de eerste periode met temperaturen boven de 25°C. Het water was niet helemaal koud, maar wel zo lauw dat je er niet nog even lekker onder blijft staan. Een hele effectieve manier om water te besparen, trouwens!

Gelukkig hebben we nu de zonnecollector. Om elf uur staat de zon er goed op en binnen een aantal uren heeft hij het water in de boiler op 70°C. Een geweldige aanvulling op het fornuis dus.
De collector is beveiligd tegen overdruk met dezelfde middelen als het bestaande systeem, zoals een overdrukventiel en het ‘open’ vat in de nok van het dak.

Het enige aandachtspunt is dat, als het fornuis opgewarmd is en de collector koud, de collector dan dicht moet. Blijft deze namelijk openstaan, dan gaat het warme water uit het fornuis door de thermosyphon werking over de zonnecollector circuleren waardoor het water afkoelt. Ideaal als heatleak, maar niet voor het verwarmen van het boilerwater!
Manlief heeft het al proberen op te lossen met een geveerde terugslagklep, alleen duurt het te lang voor de thermosyphon werking sterk genoeg is om de tegendruk van de veer in de klep te overwinnen.

Nou denk je misschien: Doe niet zo moeilijk, zet er gewoon een elektrische pomp tussen. Probleem simpel en snel opgelost. Maar hé, de uitdaging was juist om het zonder elektriciteit te doen!

Nou bestaan er ook ongeveerde terugslagkleppen. Als we binnenkort de collector leeg laten lopen voor de winter, willen we die tussen de collector en de boiler plaatsen. Dan kunnen we volgend jaar mei kijken of het werkt zoals we hopen.

De komende maand draaien we dus gewoon ’s avonds tijdens het koken de collector dicht en ’s ochtends weer open. Dat is het voordeel dat ik thuisblijfmoeder ben. En als het fornuis niet aangaat, hoeft de collector ook niet dicht.

We zijn er dus bijna. Nog één hobbel en het systeem is af!

Alhoewel…

Manlief heeft onlangs twee mengventielen gekocht. Eén voor de vaatwasser en één voor de wasmachine…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: