Bewust leven

‘Wat bedoel je eigenlijk met bewust leven?’ vroeg iemand mij laatst. ‘Je bedoelt zeker duurzaam leven?’
Ik moest even nadenken, want duurzaamheid is inderdaad een belangrijk ding in ons leven. Toch is duurzaamheid op zichzelf niet ons doel, maar meer een gevolg.

Met bewust leven bedoel ik bewust leven. Bewust dingen wel of niet doen.
Als in BEWUST leven, maar ook bewust LEVEN. Je bewust worden (voor zover mogelijk) van de gevolgen die een bepaalde keuze met zich meebrengt. Heeft het meerwaarde voor je leven of zal het je uiteindelijk beperken in de manier waarop je wilt leven?

Om te weten hoe je wilt leven, moet je natuurlijk wel weten wat je belangrijk vindt. Wat zijn je waarden en normen? Dat is de basis voor een bewust leven. En ik denk tegelijk ook het moeilijkste, want wat vind ik eigenlijk belangrijk?

Wij zijn zo geneigd om onszelf te spiegelen aan anderen en hun waarden en normen over te nemen. Het gaat hier echter niet om wat ‘men’ vindt, maar om wat ikzelf vind. Om daar achter te komen kost tijd, soms zelfs jaren en ik denk dat het ook voortdurend in ontwikkeling is.

Ieder mens krijgt een heel pakket aan waarden en normen mee van huis uit. Vaak zijn we ons daar niet eens van bewust. Naarmate we ouder worden, gaan we zitten trekken en duwen aan die normen, bijvoorbeeld in de puberteit. Veel normen en waarden blijven overeind, maar sommigen worden vervangen. Zo gaat dat de rest van ons leven door. Bij mij wel tenminste.

En dat is maar goed ook, denk ik. We worden gevormd door de ontmoetingen en ervaringen die we opdoen door de jaren heen.

Maar wat is nou de meerwaarde van bewust leven?
Daarin kan ik natuurlijk alleen voor mezelf spreken, maar het geeft mij vrijheid. Door BEWUST te leven , kan ik bewust LEVEN, in plaats van geleefd te worden. Ik hoef niet meer overal aan mee te doen. Alleen de dingen die echt waarde hebben, verdienen mijn tijd en aandacht.

Mijn allerdiepste basis is mijn relatie met God. Op die basis zijn mijn waarden en normen gefundeerd. Die basis, en niet ‘men’ of ‘de media’, bepaalt dus ook welke zaken waardevol genoeg zijn om tijd, energie en geld aan te besteden.
Als ik een keuze moet maken, kies ik niet meer op basis van leuk, oftewel korte termijn, maar op basis van wat mij echt voldoening geeft, ook op langere termijn.

En zo komt duurzaamheid al snel om de hoek kijken. Want ik wil niet dat mijn manier van leven andere mensen problemen bezorgt of uitbuit. Waar mogelijk zal ik dat dus proberen te voorkomen.
Ik vind het belangrijk dat onze kinderen zich geliefd weten, geen last.
Maar het uiteindelijke doel is dat God de eer krijgt.

Maakt bewust leven dan alles leuker en gemakkelijker?
Nee, niet echt. Soms zelfs lastiger, zoals laatst met het kippen slachten. Maar het maakt het wel mooier en waardevoller. Ik word er meer tevreden en gelukkiger door. Zoals eerder gezegd, hoef ik niet meer bang te zijn om dingen te missen. Ik richt me op de dingen die echt waarde hebben en de rest kan ik gerust laten.

Het geeft een gevoel van vrijheid. Echte keuzevrijheid. Ik hoef niet meer de massa te volgen. Wil ik dat wel, dan is dat een bewuste keuze en heb ik daar mijn redenen voor. Wil ik dat niet dan zoek ik een alternatief dat meer waarde heeft voor mij of ons als gezin. Dat kan extra werk met zich meebrengen, maar daar kies ik dan voor, omdat de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen.

Dat betekent dus niet per definitie duurzaamheid. Zo rijden wij nog steeds in een (vervuilende) grote dieselauto, omdat we nog geen geschikt alternatief hebben gevonden. Maar aangezien duurzaamheid niet ons doel op zich is, vormt dat voor ons geen probleem. Totdat er wel een goed alternatief is, natuurlijk.

Tja, en dan kan het zomaar gebeuren dat je op een ochtend wakker wordt als thuisblijfmoeder met een houtgestookt fornuis, een grote moestuin, kippen, kalkoenen (alleen de geitenwollen sokken ontbreken nog) en een grote verbouwing en toch gelukkiger zijn dan ooit tevoren.
Af en toe bekruipt me zo’n verwonderd gevoel alsof ik iemand anders leven leid. Toch is het echt mijn leven. En ik zou het voor geen goud meer willen ruilen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: