Herfst!

Het is alweer herfst!
Met alle bijbehorende herfstdingen en activiteiten.

De tijd van oogverblindende zonsopkomsten. Zo mooi, dat je uit pure verwondering gewoon vergeet waar je mee bezig was. Zo ging ik even snel de kippen voer geven en uit hun nachthok laten en kwam ik dit plaatje tegen. Voor ik het wist stond ik halverwege het weiland van de privéshow door de zon te genieten. Totaal vergetend dat er kinderen naar school moeten en een man naar zijn werk.

20190910_215819De herfst is ook de tijd van de laatste grote oogsten uit de moestuin. Zo hebben we vorige week de late spitskolen geoogst en omgevormd tot tien liter zuurkool. De boel staat nu lekker te stinken. Over een maand kunnen we testen of hij goed gelukt is.

Langzamerhand ben ik alle zomergroenten, die nog in de tuin staan, aan het verwijderen. Er staat nog heel wat, alleen is de diepvries tot het deksel toe vol. Daarom heb ik al een aantal kilo’s wortelen, bonen, courgette en snijbiet aan de weg verkocht.IMG-20190905-WA0002
Onze buurvrouw heeft een heel leuk stalletje naast haar inrit staan waar zij stoofperen en verschillende soorten appels verkoopt. Daar mag ik mijn groenten bij leggen. Er stoppen heel wat mensen! En af en toe krijg je leuke gesprekken met klanten.

Zo was er laatst een meneer die vroeg of er nog meer sperziebonen waren en welk ras het was. Hij had zelf altijd een moestuin gehad, maar was daar vorig jaar mee gestopt. Alleen mistte hij nu de smaken van groenten uit eigen tuin.
Dat herken ik helemaal, want dat is precies de reden waarom wij bijna tien jaar geleden een eigen moestuin zijn gestart. Ik hoorde laatst iemand de opmerking maken dat tomaten uit de winkel naar teleurstelling smaken. Zo waar! Dat geldt zeker voor tomaten, maar ook voor komkommers, sla en bonen!

Het plan lag er al langer, maar het gesprek met de meneer van de bonen heeft ons aangemoedigd volgend jaar serieuzer werk van de groenteverkoop aan de weg te maken. Vandaar ook dat de moestuin met een aantal bedden wordt uitgebreid. We willen volgend jaar zowel losse groenten als weekpakketten verkopen.

Dan kunnen we gelijk testen of groenteabonnementen iets voor ons zijn. Het probleem daarvan is namelijk dat we dan iedere week vijf soorten groenten moeten leveren. Dat betekent dus oogstplanning en daar heb ik totaal geen ervaring mee. Ik zaai en plant gewoon wanneer het mij uitkomt, zie wel wanneer het klaar is en als het klaar is oogsten we het. Met abonnementen werkt dat natuurlijk niet.

Nou zouden we gewoon groenten kunnen inkopen, maar ik ken geen groenteproducent in de buurt die op z’n minst biologisch werkt. Dat lokale en biologische/ecologische aspect vinden wij heel belangrijk in onze groenten, vandaar dat ik niet zomaar iets wil inkopen. En de kwaliteit van het spul uit de winkel willen we niet leveren. We hebben dus heel wat te leren komend jaar.

IMG_8914De kippen zijn alvast te werk gesteld op wat het nieuwe stuk moestuin moet worden. Het eerste stuk is klaar en afgedekt tegen onkruid. Het tweede stuk wordt nu onder handen genomen, of beter gezegd onder poten en snavels.

Nu we het toch over pluimvee hebben… De kalkoenen zijn enorm gegroeid! Ze zijn nu allemaal vier maanden oud. Wij hadden verwacht dat de mannetjes intussen al de bekende slurf op hun snavel zouden hebben. Niet dus! Of zullen het stiekem toch allemaal vrouwtjes zijn?

En zoals ieder jaar beginnen mijn handen te kriebelen van al die mooie herfstmaterialen. Dus ben ik weer druk aan het knutselen. De eerste paddenstoelen met vogelvoer zijn gemaakt en er zullen nog een aantal kransen volgen. Kunnen we straks zo door voor Kerst.

Ha, heerlijk dat het herfst is!
Wat vinden jullie eigenlijk van de herfst?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: