Ecologisch vs. Biologisch

Je hebt het al op de site kunnen lezen, in februari starten we de cursus ‘Ecologisch moestuinieren’. Een cursus die voortkomt uit onze ervaring met en enthousiasme over groente en fruit telen op een ecologische manier.
Maar wat is dat nou precies, ecologisch moestuinieren? Is dat niet alleen voor geiten-wollen-sokken mensen? Is ecologisch niet hetzelfde als biologisch? En als dat zo is, waarom noem je het dan niet gewoon biologisch?
In deze post wil ik graag een antwoord op die vragen geven.

Allereerst, wat houdt biologische groenteteelt in? De biologische land- en tuinbouw heeft de relatie tussen milieu, mens en gezondheid als uitgangspunt. Het doel is groente te telen die gezond zijn voor mens en milieu. Om die reden wordt er geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmeststoffen en gentechnologie. Als je biologische producten koopt, kun je er dus vanuit gaan dat ze vrij zijn van genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) en chemische middelen. Wel wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen en meststoffen.
De term biologisch is een beschermde term. Je mag iets dus niet zomaar biologisch noemen. Er zijn Europese regels opgesteld die bepalen wanneer iets biologisch mag heten. In Nederland houdt stichting SKAL toezicht op het naleven van die regels. Daarvoor gebruiken ze het groene keurmerk met het blaadje gevormd door sterretjes dat je waarschijnlijk wel kent.

Ecologische groenteteelt heeft de natuur als uitgangspunt. Net als bij de biologische teelt, wordt bij de ecologische teelt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmeststoffen en gentechnologie. Wel worden, net als bij de biologische teelt, natuurlijke bestrijdingsmiddelen en meststoffen gebruikt, alleen gaat de ecologische tuinier hier verder in, omdat hij meer gericht is op de lange termijn en het groter geheel. Hij zal daarom bijvoorbeeld zo veel mogelijk lokaal geproduceerde meststoffen gebruiken, indien nodig.

Een ecologische tuinier heeft de natuur als voorbeeld. In de tuin zelf kijkt hij of zij naar de verschillende elementen in de moestuin en hun onderlinge relatie. Die elementen zijn bijvoorbeeld het klimaat, de seizoenen, de grondsoort, het bodemleven, de insecten, de watervoorziening en de verschillende soorten planten die er groeien. Door deze elementen zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen, kunnen gezonde, sterke planten geteeld worden, die veel minder gevoelig zijn voor plagen.
Na verloop van tijd heerst er een zeker ecologisch evenwicht in de tuin. Daardoor zijn er nauwelijks invloeden van buitenaf, zoals bestrijdingsmiddelen en meststoffen, nodig en vormt onkruid geen probleem meer.

Klinkt te mooi om waar te zijn, hè!
Toch weten wij nu uit eigen ervaring dat het echt werkt. Het maakt het tuinieren zoveel leuker! Want zeg nou zelf: wie houdt er echt van spitten en onkruid wieden? Vandaar dat we de cursus opgezet hebben. Iedereen moet dit weten!

Alleen merken we, ook uit eigen ervaring, dat de oude opvattingen over moestuinieren (de noodzaak van spitten, kunstmest, wieden etc.) heel hardnekkig in ons systeem zitten. Het is zo lastig om die eruit te krijgen!
Het heeft best wel wat tijd gekost voor wij overtuigd waren dat een moestuin zonder spitten en wekelijks onkruid wieden daadwerkelijk mogelijk is. Vandaar dat we niet alleen een theoriecursus hebben opgezet, maar ook een praktijkcursus.

Ecologisch tuinieren is dus zeker niet iets alleen voor geitenwollensokken mensen, maar juist voor de moderne mens die graag zelfgeteelde, onbespoten groente wil eten, maar geen zin heeft in spitten en onkruid wieden.

Wil je in de praktijk zien hoe het werkt? Kom dan gewoon eens een keer langs om te kijken, of meld je aan voor de (praktijk)cursus. We vertellen je graag meer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: