Waarom zou je een waterfilter willen?

Afgelopen weekend was ik jarig! Voor mijn verjaardag kreeg ik iets wat al een aantal jaren op ons verlanglijstje staat. Een waterfilter! Nee, geen waterontharder of iets vergelijkbaars, maar een echte waterfilter of waterzuiveraar.

Waarom wilde ik graag een waterfilter?
Nou, in eerste instantie naar aanleiding van een advertentiecampagne, jaren geleden, over het noodpakket wat ieder huishouden zou moeten hebben. In dat noodpakket moet naast een radio, lucifers, zaklamp etc. ook tien liter drinkwater per persoon zitten. Voor ons betekent dat dus dat we vijftig liter water op voorraad moeten hebben! In flessen dus, plastic flessen.

Naast het feit dat het water lange tijd in plastic flessen zit en de nodige ruimte inneemt, is wat mij betreft het grootste minpunt aan water in flessen dat drinkwater, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken, niet onbeperkt houdbaar is.

Dat zou betekenen dat we die vijftig liter om de zoveel maanden of jaren moeten vervangen voor nieuwe. En om iedere paar jaar vijftig liter goed drinkwater het riool in te gieten, gaat tegen mijn principes in. Ook ga ik niet telkens vijftig liter mineraalwater kopen, terwijl we in één van de gebieden met het lekkerste en schoonste (schoner en goedkoper dan de meeste mineraalwaters) kraanwater van Nederland wonen.

Een andere optie is om een werkvoorraad van 50 liter drinkwater te hebben, maar ook daar voel ik weinig voor. Dan ben ik iedere dag met plastic flessen aan het sjouwen. Ik wil juist zo min mogelijk plastic in ons huis en drink mijn water liever ‘vers’ uit de kraan. Die tien liter water per persoon hebben wij dan ook nog nooit in huis gehad.
We weten echter ook, mede door het werk van Berend, hoe kwetsbaar onze drinkwatervoorziening is. Helemaal tijdens zomers zoals we die de afgelopen twee jaar hebben gehad.

De zoektocht naar een alternatief
Je raadt het al: we gingen op zoek naar een alternatief. Iets dat lang houdbaar is of ‘on demand’ drinkwater kan leveren. Dan kom je al snel uit bij een waterfilter.

We begonnen bij de Lifestraw die Berend vroeger als militair gebruikte. Hiermee zuig je vervuild water door een soort rietje. In dat rietje zitten filters die verontreinigingen uit het water filteren. Zo kun je bijvoorbeeld regenwater of slootwater filteren, zonder je zorgen te hoeven maken over mogelijke bacteriën en dergelijke.
Het kost echter vrij veel kracht om het water door de filters te zuigen, niet echt geschikt voor kinderen dus. Daarnaast filtert de Lifestraw wel bacteriën, parasieten en microplastics uit het water, maar geen pesticiden en zware metalen. Aangezien wij in een landbouwgebied wonen, wilden we liever wel een filter die pesticiden en zware metalen kan verwijderen.

Maar we waren wel overtuigd dat een waterfilter de oplossing voor ons was.

Daarmee kwamen we in de wereld van de waterfiltersystemen terecht en moesten we kiezen tussen keramische filters en koolstoffilters, tussen plastic of RVS, zwaartekracht of spierkracht, gemakkelijk mee te nemen of niet. Meerdere opties zijn de revue gepasseerd.

De Berkey waterfilter
Uiteindelijk bleef de Berkey over, omdat deze voldeed aan al onze eisen. Uitgerust met twee koolstoffilters waarmee volgens testrapporten farmaceutica (medicijnresten), BPA, chloramines, pesticiden, zware metalen, bacteriën, parasieten, virussen, vieze smaakjes en luchtjes worden verwijderd terwijl opgeloste mineralen aanwezig blijven. Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat je met een Berkey waterfilter je eigen waterzuiveringsinstallatie in huis hebt!

Het vervuilde water gaat in het bovenste reservoir, sijpelt onder invloed van de zwaartekracht door de koolstoffilters en komt in het onderste reservoir terecht. Vervolgens kun je met een kraantje het gefilterde water uit de Berkey tappen. Met twee koolstoffilters kun je 22.700 liter water zuiveren. In tegenstelling tot keramische filters hoeven koolstoffilters niet na een bepaalde tijd vervangen te worden als ze eenmaal in gebruik genomen zijn. Ze kunnen tussentijds droog opgeborgen worden. Ideaal als noodvoorziening dus!

Natuurlijk hebben we gelijk na ontvangst het filter in elkaar gezet en getest! Eerst met regenwater wat er niet erg schoon uitzag. Het verschil in kleur met het gefilterde water is enorm!
Vervolgens hebben we het opgedronken. De smaak is goed. Het smaakt naar mineraalwater en er zit ook geen geurtje meer aan.

20200103_194524
Koffie. Gezet zonder ondersteuning van nutsbedrijven. LOL

En zo hebben we afgelopen weekend ons eerste nutsvrije kopje koffie gehad. In het kader van ‘niet omdat het moet, maar omdat het kan’. Water uit de regenton en warmte uit ons houtgestookt fornuis. Gelukkig smaakte de koffie nog steeds gewoon naar koffie.

Tot nu toe, na ongeveer 50 liter gefilterd water gebruikt te hebben voor diverse doeleinden, zijn we er niet ziek van geworden, dus we gaan ervan uit dat de filters inderdaad doen wat de testen zeggen. We willen kijken of we het ongefilterde en gefilterde water ergens in de komende weken kunnen laten testen op verontreinigingen. Gewoon uit nieuwsgierigheid. Kijken wat de verschillen zijn.

De Berkey heeft in ieder geval een mooi plekje in onze keuken gekregen. Die gaan we niet alleen voor nood gebruiken, daar is hij veel te mooi voor. Ik hou van dit soort producten. Mooi, goed en het geeft je een soort van vrijheid.

Wat ik me trouwens afvraag: Hebben jullie tien liter water per persoon op voorraad?

2 Comments on “Waarom zou je een waterfilter willen?

  1. Wauw, dat dat zo goed werkt, zo’n filter! Nee, we hebben niet 10 liter per persoon, wel misschien in totaal en die moet ik weer even op houdbaarheidsdatum checken, dus goed dat ik op jouw bericht stuit. 🙂

    Like

    • Hopen dat je die reserve liters nooit echt nodig zult zijn. Wat is het toch heerlijk dat hier in Nederland water gewoon via het leidingnet het huis in stroomt!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: