De moestuin in februari

Dit keer neem ik jullie weer mee op een rondje door de moestuin om te kijken hoe de tuin er in februari bij ligt. Wat is er te halen? Wat is er te doen?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, er is heel wat veranderd ten opzichte van vier weken geleden! Dat komt vooral doordat we de hele tuin aan het herindelen zijn. Alle bedden worden verlegd, zodat onze moestuin één geheel wordt met de zelfoogsttuin die we eind april hopen te openen.

Bij het ontwerpen van de tuin hebben we gekozen voor een cirkel met als middelpunt een, op termijn, grote boom. Daaromheen komen fruitstruiken, vervolgens vaste planten en de tussenruimtes worden opgevuld met eenjarigen.
Om die middencirkel komen de groentebedden in taartpunten of stralen, net hoe je het bekijkt. Dwars op die cirkel met taartpunten komen dan weer andere groentebedden. Snap je?20200210_155438

Ach, het zal later wel duidelijk worden. Ik heb een heel mooi plaatje van de nieuwe tuin in mijn hoofd en als ik de foto’s van afgelopen zomer terugkijk, denk ik dat dat plaatje best wel eens werkelijkheid zou kunnen worden.

Helaas moesten er wel een aantal planten wijken bij de reorganisatie. Zo moest de spinazie, de helft van de boerenkoolstronken en een groot deel van de preien het veld ruimen voor de nieuwe paden en bedden. Gelukkig zijn de temperaturen vrij hoog voor de tijd van het jaar. Afgelopen week leek het wel voorjaar! Op het moment dat ik dit schrijf lijkt het echter eerder herfst…

In ieder geval heb ik afgelopen zaterdag gelijk nieuwe spinazie gezaaid, en snijbiet, en wortels, en prei, en uien… En ook nog bonenkruid, radijsjes, raapsteeltjes en rucola. En in de kas heb ik broccoli, rode kool, doperwten, sugar snaps, andijvie en koolrabi voor gezaaid. Zo lijkt het voorjaar toch echt begonnen!

20200211_082739
Nog wel een beetje een rommeltje… work in progress, zeg maar.

De tuinbonen en paprika’s staan al mooi boven de grond. Over een week kunnen de tuinbonen en spitskoolplanten uitgeplant worden. Het begin van een mooi kleurrijk taartje.

Het heeft deze keer dus niet zoveel nut de tuin bed voor bed langs te gaan, aangezien de nieuwe bedden nog kaal zijn en de oude grotendeels weggevaagd. In maart is de tuin zo goed als af en is er waarschijnlijk meer te zien.
En dan gaan we echt los met zaaien!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: