GMO: de oplossing voor het stikstofprobleem? deel 2

Een tijdje terug had ik het over GMO als oplossing van het stikstofprobleem. De voorlopige conclusie was dat GMO geen oplossing is, maar het probleem juist groter kan maken. In die post liet ik al weten dat ik nog niet klaar ben met dit onderwerp, maar dat ik er op een later tijdstip op terug zou komen. Dat tijdstip is nu gekomen.
GMO zijn namelijk niet alleen beperkt tot de plantenwereld. Ook in de dierenwereld worden kunstmatig genetische aanpassingen gedaan.

Er zijn bijvoorbeeld varkens ontwikkeld die minder gevoelig zijn voor varkensgriep en kippen die minder vatbaar zijn voor vogelgriep. Er zijn zalmen gekruist met een aalsoort waardoor de zalm het hele jaar door groeit. Zo zouden ze bijvoorbeeld ook koeien kunnen ontwikkelen die minder schadelijke stoffen uitstoten. Zit daar dan een mogelijke oplossing?

Het klinkt allemaal veel belovend. Alleen, om maar met de deur in huis te vallen, is het, naar mijn mening, weer alleen symptoombestrijding. De oorzaak van het probleem wordt niet aangepakt. De geschiedenis laat zien dat symptoombestrijding maar tijdelijk helpt.
De nieuwe varkens- en kippensoorten zijn dan wel minder gevoelig voor varkens- en vogelgriep, maar een griepvirus past zich voortdurend aan. Na verloop van tijd is het virus zo veranderd, dat de resistentie van de GMO dieren niet meer helpt en wij op het nieuws weer geconfronteerd worden met beelden van massaruimingen. Zo blijft je dus altijd achter de feiten aanlopen.
wilde vogels
Maar waarom zijn ziektes als vogelgriep zo’n groot probleem? Wilde vogels dragen die ziekte toch ook bij zich (vandaar de ophokplicht), maar kunnen er blijkbaar van herstellen of zijn er immuun voor.
Kan de oorzaak liggen in de manier waarop wij onze dieren tegenwoordig houden? Veel dieren dicht op elkaar in een stal met amper daglicht en beweging? Zet eens duizend mensen in een congreszaal voor een aantal weken. Worden die er gezonder op? Wat gebeurt er vervolgens als ze in contact komen met een doodnormaal griepvirus?

Toen ik begon aan deze serie had ik niet kunnen vermoeden hoe actueel deze kwestie zou zijn op het tijdstip dat ik dit stuk zou publiceren. De ophokplicht voor de pluimvee industrie in verband met de dichterbij komende vogelgriep. Het Covid-19 virus dat over bijna de hele wereld rondgaat. Cruiseschepen die wekenlang aan de ketting liggen, hoewel er aanvankelijk maar één of enkele personen met het virus aan boord waren.

kippen industrie

Een vogelgriep virus kan geweldig om zich heen grijpen in een kippenstal door volop zwakke prooien als gevolg van weinig beweging en daglicht en veel contact tussen de kippen onderling. Vandaar dat al die antibiotica ook nodig zijn in de bio-industrie, met alle negatieve gevolgen van dien.
Je kunt wel beslissen dat er geen antibiotica gegeven mogen worden, maar daar help je niemand (zowel kip als mens niet) mee zolang je het risico niet op een andere manier beperkt. Naar mijn mening helpt het dus ook niet om kippen of varkens met GMO resistent te maken.
Wil je het probleem oplossen, dan zul je toch moeten kijken naar hoe wij onze dieren houden, denk ik.

Hetzelfde geldt voor het mestprobleem. Het probleem ligt onder andere in de vorming van ammoniak in de mest die vervolgens verdampt. Helpt het dan om koeien te ontwikkelen die minder mest produceren? In de natuur is mest onmisbaar, onder andere voor een goed bodemleven. Is de mest dan het probleem of hoe wij met die mest omgaan?

Ammoniak wordt gevormd als mest gaat rotten in een zuurstofarme omgeving, zoals je die vindt in een mestput waar vaste (poep) en vloeibare (urine) delen van de mest samen opgeslagen worden.
Je zou bijvoorbeeld kunnen voorkomen dat ammoniak gevormd wordt door de vaste en vloeibare delen van de mest van elkaar te scheiden en de vaste delen goed te beluchten. Zo ontstaat er een ander omzettingsproces van mest waar geen ammoniak wordt gevormd. Of je laat de koeien gewoon buiten lopen in de wei, dan regelt het bodemleven de opname en omzetting wel. Moet de boer natuurlijk wel rekening houden met dat bodemleven door geen kunstmest te strooien.

Ik besef dat het verhaal nog steeds niet volledig is en veel emoties kan oproepen, maar voor nu is het wel weer genoeg. Daarom zal ik er een volgende keer weer mee verder gaan. Rest mij nog een voorlopige conclusie:

GMO een oplossing ? Niet afdoende, pak het probleem liever bij de bron aan.

Ik ben trouwens erg benieuwd naar jullie mening over deze kwestie!
Wat hierboven staat, is mijn mening, maar dat wil niet zeggen dat iedereen die mening moet hebben. Misschien heb jij wel een beter inzicht. Laat het mij en de andere lezers weten door hieronder te reageren. Zo kunnen we van elkaar leren. Hou het alleen wel netjes, grof taalgebruik en hatelijke reacties worden verwijderd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: