Appelgilde

Degenen die al wat langer meelezen, weten dat we vorig jaar onze eerste gilde hebben aangelegd rond een appelboom. Een gilde is een term uit de permacultuur. Daarmee wordt een groep planten bedoeld die succesvol samengroeien, omdat ze bijvoorbeeld dezelfde eisen stellen aan de grond waarin ze groeien of omdat ze elkaar helpen.

20200618_122638
Zo hebben wij een appelboom (Bramley’s Seedling) gecombineerd met aalbessen, kruisbessen, aardbeien, hosta, vrouwenmantel, papaver, bergthee, ijzerhard, zonnehoed en ter opvulling eenjarig bijenmengselzaad. De bedoeling is zo min mogelijk in te grijpen in het gilde en dan te zien hoe het zich ontwikkelt.

Vorig jaar was al duidelijk dat de bergthee het niet naar zijn zin had op zijn plek direct onder de appelboom. Waarschijnlijk was de grond toch niet zuur genoeg, of misschien te droog? De bergthee heeft de winter in ieder geval niet overleefd.

Ook de zonnehoed is niet teruggekomen. Achteraf misschien ook niet zo raar, aangezien zonnehoed een prairieplant is. Hij houdt dus van droge, schrale grond, het tegenovergestelde van compost. De zonnehoed zal de grote hoeveelheid compost waarschijnlijk niet zo leuk hebben gevonden. Tja, een volgende keer eerst even beter nadenken voor we ergens een plant neerzetten.

20200528_112417

De overige vaste planten zijn wel allemaal teruggekomen, al was dat niet voor alle planten even eenvoudig. De phacelia uit het bijenmengsel bleek zich namelijk ontzettend uitgezaaid te hebben vorig jaar. Het was één grote paarse waas! Daarom heb ik een aantal vast planten ontzet door een kruiwagen vol ongewenste planten te verwijderen. Nu hebben alle planten weer kans op zonlicht.

20200618_122626

Voor de rest heb ik niet ingegrepen in het gilde, ook niet gezaaid of uitgeplant. Het enige wat ik binnenkort nog wil doen is de rand bijwerken. Het gras begint de cirkel in te kruipen en dat wil ik er toch liever uithouden.

Ik ben benieuwd wat er nog meer terugkomt. Ik mis nog één vrouwenmantelplantje. Die stond op de plek waar de meeste phacelia groeide. Ik hoop niet dat die is omgekomen in de strijd.

Tot dusver heb ik van de eenjarige planten phacelia, klaver, klaprozen, strobloemen, nigella en korenbloemen gezien en iets wat ik niet ken. Misschien kan iemand van jullie mij vertellen hoe deze plant heet?

20200618_174930
Paarsroze kelkblaadjes, witte stamper en rode meeldraden. Welke plant is dit?

Het leukste is toch wel dat je met minimale inspanning, zoveel plezier van dit gilde kunt hebben. Er zitten voor het eerst appels aan de boom, we eten volop van de aardbeien, de rode bessen en kruisbessen zijn bijna rijp, ik kan het hele seizoen boeketten plukken voor in huis en het hele gilde zoemt van alle insecten die er voedsel en schuilplaatsen vinden. Oftewel, dat smaakt naar meer!

20200618_174857

Het volgende gilde dat ik wil opzetten, wordt rond de perenboom aangeplant. Daar is de grond heel droog en schraal. Geschikt voor heel andere planten dus. De perfecte plek voor mijn zonnehoed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: