GMO en het wereldvoedseltekort

Een hele poos geleden ben ik begonnen aan een mini-serie over GMO en de problemen die ze zouden kunnen oplossen. Door gebrek aan tijd afgelopen voorjaar ben ik er niet aan toe gekomen hiermee verder te gaan.

Vandaag wil ik de draad weer oppakken, want zoals ik de laatste keer al zei: het verhaal is nog niet volledig. Er zijn namelijk meer gebieden waar GMO een oplossing zou kunnen bieden. Wat we vaak horen is dat we binnen afzienbare tijd niet voldoende voedsel meer kunnen produceren om de sterk groeiende wereldbevolking te kunnen voeden. Tenzij we GMO gewassen gebruiken.

Even voor de duidelijkheid: wat is GMO ook alweer? GMO is de afkorting voor Genetically Modified Organism, oftewel Genetisch Gemodificeerd Organisme. Dit is niet hetzelfde als de gewassen die het gemodificeerde zetmeel opleveren, wat je bijvoorbeeld in de ingrediëntenlijst van vla vindt. Daarbij wordt een grondstof, in dit geval zetmeel, bewerkt, niet de plant.

Bij GMO wordt het genetisch materiaal, het DNA van een plant of dier kunstmatig veranderd (gemodificeerd) met behulp van genetische technologie. Hierdoor krijgt de plant nieuwe eigenschappen, die het in de natuur nooit zou kunnen krijgen. In een laboratorium wordt genetisch materiaal van het ene dier of plant in het DNA van het andere dier of plant ‘geplakt’. Dit is een vrij jonge wetenschap. De gevolgen van GMO op de lange termijn zijn daarom ook nog niet bekend.

Mede hierom ben ik geen voorstander van GMO, maar als er zonder GMO mensen moeten omkomen van honger, zou dat een heel goede reden zijn om ze toch te gebruiken, niet waar? Vandaar dat ik het belangrijk vind ook op dit aspect van GMO in te gaan.

Ik kan je meteen wel vertellen dat ik ook dit een waardeloos argument vind voor het gebruik van GMO. Waarom? Nou, daar kom ie…

Allereerst omdat er helemaal (nog) geen wereldvoedseltekort is.

En al die hongersnoden dan? Dat heeft voornamelijk te maken met oneerlijke verdeling op de wereld. Er wordt jaarlijks meer dan genoeg voedsel verbouwd om de hele wereldbevolking te kunnen voeden. Alleen komt het voor het grootste deel bij een select deel van de bevolking terecht (met overgewicht als gevolg).

Daarnaast wordt ook een groot deel van het landbouwoppervlak gebruikt voor biomassa, zoals maïs voor biovergisting. Dat land zou ook gebruikt kunnen worden voor de verbouw van groente of als weidegrond voor koeien, schapen, kippen, noem maar op.

Feit is dat de oogsten in derde wereldlanden (hongersnoodlanden) vaak mislukken, bijvoorbeeld als gevolg van extreem weer of oorlogen. Feit is ook dat veel van het voedsel wat in die landen verbouwt wordt naar het rijke westen gaat, omdat wij zo min mogelijk voor ons voedsel willen betalen en jaarrond zomergroente willen eten. Dat land zou ook gebruikt kunnen worden voor het verbouwen van voedsel dat de lokale bevolking zelf kan eten.

Ook hier in Nederland brengt het land minder op dan pakweg 50 jaar geleden. Er zijn meer plagen en ziektes waar boeren mee te maken krijgen. Plagen en ziektes die de productie in gevaar brengen. Zoals ik in een eerder bericht al zei, kan GMO hierin alleen maar als lapmiddel dienen. Het pakt de oorzaak niet aan.

droogte

Een andere reden waarom ik GMO geen oplossing vind, is dat door het gebruik van GMO gewassen, de grond verslaafd raakt aan kunstmest, omdat er geen bodemleven overblijft. De boeren raken niet alleen afhankelijk van de kunstmestleverancier, maar ook van de zaadleverancier (over het algemeen grote, machtige bedrijven), omdat ze zelf geen zaad kunnen of mogen winnen voor het volgende jaar. Er zit bijvoorbeeld patent op de zaden, wat de zaden ook nog eens duurder maakt.

Een oneerlijke verhouding die armoede en onderdrukking in de hand werkt. Vooral boeren in arme landen waar de gevolgen van de klimaatproblemen al erg duidelijk zijn, hebben geen ruimte om deze jaarlijkse investeringen te doen.

Dit vraagstuk raakt me diep, omdat er zoveel onrecht in zit. Uitbuiting en onderdrukking van mensen die het moeilijk hebben. Mensen die het te druk hebben met overleven om in opstand te kunnen komen. GMO maakt de verhoudingen nog schever dan ze al zijn. Misschien is dit wel de belangrijkste reden waarom ik tegen het gebruik van GMO gewassen ben.

Ergens tegen zijn en erover klagen is natuurlijk erg gemakkelijk, maar daar is niemand mee geholpen. Wat moeilijker is, maar minstens zo belangrijk: wat dan wel? Is er een andere, betere oplossing?

Jazeker! Die oplossing kun je misschien al een beetje raden. Volgende keer ga ik in op het alternatief voor GMO.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: