En zo rollen we het najaar in

We hebben de vakantie nu toch echt achter ons gelaten. De afgelopen twee maanden hebben we alleen het hoognodige werk in huis en tuin gedaan. Voor de rest hebben we genoten van rust, het weer en elkaar.

Maar nu de vakanties zijn afgelopen en iedereen weer naar school of werk is, zijn ook de werkzaamheden aan de tuin weer opgepakt. Mijn ritme moet ik nog wel vinden, want af en toe heb ik het gevoel dat ik als een kip zonder kop rondren zonder daadwerkelijk productief te zijn. Of misschien is dat ook meer een kwestie van gebrek aan overzicht. Nou ja, dat overzicht komt er vanzelf wel weer.

De grote oogsten zijn nu meest binnen. Alleen de vlierbessen en appels moeten nog geoogst en verwerkt worden. Ook willen we nog een extra pot met zuurkool maken, want als je dat eenmaal hebt geproefd, wil je de zuurkool uit de supermarkt niet meer.

Voor de rest eten we komende herfst en winter zoveel mogelijk vers uit de tuin. Daarvoor ben ik nu flink aan het zaaien, want voordat het daadwerkelijk winter is, moeten de gewassen groot genoeg zijn om te oogsten. Aangezien planten in de winter weinig tot niet groeien, zaai ik dus ook extra veel, zodat we een flinke voorraad hebben.

En daarna ben ik ook wel aan de herfst toe, merk ik. Tijd om de tuin met rust te laten en andere projecten op te pakken. We hebben heel wat plannen voor volgend jaar, waar nog wel het één en ander voor geregeld moet worden. Tot dusver hebben we daar nog geen tijd voor gehad. Daar zijn de herfst en winter zeer geschikt voor. Heerlijk vind ik het om in de grijsheid van de winter vooruit te kijken naar het overvloedige groen van de lente en zomer door plannen te maken.

Met die plannen is ook voor de varkens de vakantie voorbij. We hebben ze alvast een nieuw stuk weiland gegeven om door te woelen. In dit stuk groeit veel Groot Hoefblad wat zich, naar onze mening, te enthousiast uitbreidt. Daar mogen Nora, Suzy en Evert dus iets tegen doen.

Dat ze zin in hun nieuwe taak hadden, bleek wel! De linker foto was een uur nadat ze verplaatst waren en de rechter foto een dag later. Nu, twee weken later, is er geen groen stukje meer te zien.

Na dit stuk laten we ze waarschijnlijk verder gaan met de uitbreiding van de tuin. Eén van onze plannen is om de zelfoogsttuin deze winter flink uit te breiden, zodat in 2021 nog meer mensen kunnen meegenieten. Ze hebben dus nog aardig wat werk voor de boeg!

Verder hebben we bijna alle kippentomen verenigd. De laatste hennen zullen over drie weken bij de legtoom gevoegd worden. Iedere dag krijgen we een mandje vol eieren in allerlei kleuren. Als de Araucana’s binnenkort ook gaan leggen, komen er nog groene eieren bij. Is dit geen mooi plaatje?

20200822_163013

De kalkoenkuikens groeien enorm en Victoria doet het super als moeder. Valken, honden (ook als het een Duitse Dog van 75 kg is) alles wordt weggejaagd als ze volgens haar te dichtbij komen. Ze vliegt ze gewoon aan. Tot nu toe werkt het heel goed. Onze hond blijft in ieder geval voorlopig bij haar uit de buurt. Daarnaast zijn haar staartveren weer aangegroeid! Nu ziet ze er weer uit als een echte kalkoen.

We zijn ook weer met het grote raad-wat-het-geslacht-van-de-kuikens-is spel begonnen. Voorlopig zetten we in op twee haantjes en twee hennetjes. De vorige keer zaten we er echter zo ontzettend naast, dat ik er nog geen geld op durf te zetten. We wachten af en zien het vanzelf.

De komende maand zijn we in ieder geval druk met het vervangen van de omheining rond het weiland (incl. poorten) zijn. Al onze dieren hebben hun eigen geëlektrificeerde omheining, maar we willen graag een extra barrière voor als er onverhoopt wel een keer een dier ontsnapt. Ik moet er niet aan denken dat er een van hen op de weg komt!

De nieuwe palen zijn gekocht. Alleen moet eerst de oude, flink overgroeide omheining er nog uit. Dat is een project op zich…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: