De zelfoogsttuin in Oktober

Geen videorondleiding deze maand. Telkens als ik wil filmen in de tuin regent het of dreigt het te regenen. De keren dat het niet regent, waait de wind te hard in de microfoon. Daarbij gebeurt er in het najaar ook niet zo veel in de tuin als bijvoorbeeld in het voorjaar, dus kan het prima met een aantal foto’s. En dat is dus ook wat ik deze keer ga doen.

De tuin bereidt zich voor op de winter. Vaste planten zoals rabarber sterven af. De bessenstruiken laten hun bladeren vallen. De pompoenplanten zijn afgestorven. De pompoenen zelf laten we tot de nachtvorst op de bedden liggen om af te rijpen. Het grootste deel van de tomatenplanten is verwijderd, omdat de planten (en ook al een aantal vruchten) aangetast waren door phytophtora.

Ook de kas is al gedeeltelijk leeggeruimd. Alleen de chayote, gember en vleestomaten staan er nog, De tomaten die nog aan de planten zitten rijpen alleen wel heel erg traag. En warempel, de Chayote bloeit! Tss, het jaar is bijna over. Weinig kans op vruchten dus. Nou ja, ik weet in ieder geval hoe hij bloeit. Misschien dat ik hem flink terugsnoei en probeer te overwinteren. Het is een overblijvende plant en hij heeft afgelopen winter ook overleeft (ondanks dat hij het erg koud heeft gehad). Proberen kan altijd,toch?

Door het zachte weer oogsten we nog sperziebonen en zijn de planten in het eetbare bloemen bed ook allemaal weer aan het bloeien. Fijn om die kleuren nog een tijdje in de tuin te hebben! Ook de paddenstoelen schieten her en der op, voornamelijk in de houtsnippers paden. Ook dit jaar weer soorten die ik nog niet eerder in de tuin heb gezien. Vooral van dat laatste word ik heel blij, omdat het aangeeft dat het bodemleven steeds gevarieerder en beter wordt.

Maar waar het natuurlijk allemaal om draait in de moestuin is de oogst. Eind oktober is er nog van alles te oogsten. Boerenkool, palmkool, rode kool, spitskool, spruitjes, postelein, rucola, venkel, bieten, wortelen, prei, pompoen, veldsla, pluksla, andijvie, paprika, eeuwig moes, snijbiet, spinazie, daikon, radijs, pastinaak, aardbeien. Oftewel, overvloed!

En die overvloed houdt waarschijnlijk ook nog een aantal weken aan, aangezien de meeste gewassen wel tegen een paar graden vorst kunnen. De snelle groei is er uit, maar dat geldt gelukkig ook voor het onkruid. Door alle wind van de afgelopen tijd zijn er veel zaden de tuin ingewaaid. Helaas heb ik nu dus toch last van onkruid. Nou ja, komende winter een nieuwe laag compost erover en we beginnen weer met een schone lei.

Ook de uitbreiding van de tuin hebben we weer opgepakt. Zoals ik al eerder vertelde, willen we de cirkel gebruiken voor vaste planten. Daarachter komen de eenjarige groenten. Afgelopen voorjaar hebben onze varkens al een stuk hiervoor omgeploegd en hebben we daar bedden aangelegd. Die bedden liggen nu in oost/west richting, omdat dat toen beter uitkwam, maar dit is niet ideaal, omdat vooral de klimmende planten, zoals stokbonen, schaduw werpen op de achterliggende planten. Komende winter gaan we de bedden daarom opnieuw aanleggen in noord/zuid richting. Zo krijgen alle planten goed zonlicht.

Maar voor het zover is, zijn we wel een aantal weken verder. De varkens zijn namelijk nog niet klaar met hun huidige klus, het terugdringen van Groot hoefblad. Als ze daarmee klaar zijn, mogen ze verder met de tuinuitbreiding en mag ik weer spitten en compost kruien… Nog even genieten van de rust.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: