De moestuin in december

December?

Is er in december nog iets te beleven in een moestuin?

Jazeker!

Al ziet de tuin er niet zo mooi (eerder troosteloos) uit als in bijvoorbeeld juli, toch eten we nog meerdere keren per week uit de tuin. Palmkool, boerenkool,prei, wortelen, knolvenkel, snijbiet,broccoli, snijbiet, snijsla, andijvie, bieten, koolrabi, bladraap, veldsla, winterpostelein, spinazie, spruitjes, er is nog volop keus!

20201229_145401

En er is nog meer te doen dan oogsten. De lege bedden zijn voorzien van een nieuwe laag compost. De eenjarige planten zijn uit de kas gehaald en opgeruimd. Daarvoor in de plaats heb ik de witlofpennen geplant. Daarover heb ik dan weer emmers geplaatst, zodat er geen licht bij de nieuwe bladeren kan komen. Dat voorkomt dat de bladeren groen, hard en (te) bitter worden. Over een aantal weken kunnen we dus ook witlof oogsten.

20201229_145439

Verder zijn we daadwerkelijk begonnen met de herinrichting van de tuinuitbreiding. Op de achtergrond zie je de varkens die hun rentree gemaakt hebben in de tuin. Of nou ja, naast de tuin. In de tuin wil ik ze niet meer hebben, aangezien dat we in de zelfoogsttuin met een niet kerende methode tuinieren. Als ik de varkens daar ook maar een half uur op loslaat, kan ik weer helemaal opnieuw beginnen.

Maar op het stuk waar ze nu staan, mogen ze, moeten ze zelfs, naar hartenlust woelen en spitten. Ze gaan een nieuw stuk weiland voorbereiden, zodat wij die vrij gemakkelijk kunnen omzetten in moestuin. Gewoon de dikste onkruidwortels er uithalen, voor zover de varkens dat dan al niet gedaan hebben, en compost erop. Paden vormen van houtsnippers en klaar is de nieuwe tuin.

Ik kan dus nog maar heel even van mijn rust genieten. Nog een paar weken dan mag ik weer vol aan de bak met kruiwagens vol compost… Gelukkig mag ik over een paar weken ook al beginnen met het zaaien van de eerste gewassen! Daar kijk ik nu alweer naar uit.

Kom maar op met dat nieuwe seizoen!

2 Comments on “De moestuin in december

  1. Nog even een verlate reactie. Het gaat over de chayote die niet gedragen heeft. Wij hebben er, zoals je weet, ook één, maar die heeft dit jaar 2 stuks vruchten voortgebracht. Wel een beetje weinig voor zo’n grote plant. We hadden de hele kas vol met loof, en hij groeide aan alle kanten de kas uit, tot zelfs meters de boom in. Dus of het een blijvertje is?

    Like

    • Hmm, tja. Dat biedt inderdaad niet veel hoop voor de toekomst. Dan laat ik het afhangen van de ruimte die ik komend jaar overheb in de kas. Het was in ieder geval een leuk experiment. Ik hou wel van bijzondere planten in de moestuin. Maar als ze niets opleveren, tja, dan hebben ze eigenlijk geen bestaansrecht in de moestuin.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: