Seizoensgroente: Boerenkool

Wij zijn helemaal van het  leven met de seizoenen mee. We hebben ons bedrijf dan ook niet voor niets de naam Vier Seizoenen Westerwolde meegegeven.

Eten met de seizoenen is daar natuurlijk een wezenlijk onderdeel van. Groente en fruit dat ‘in het seizoen’ is, bevat de hoogste concentraties voedingsstoffen. Simpelweg omdat ze dan het verst zijn. Ze hoeven niet de halve wereld over gestuurd te worden of maanden in een koeling opgeslagen te worden. Dat scheelt ook nog eens aardig wat energie in voedselkilometers en elektriciteit.

Door de hoge concentratie voedingsstoffen hebben groentes in hun seizoen ook vaak meer smaak. De voedingstoffen zijn namelijk grotendeels degenen die de smaak bepalen.

En als die groentes dan ook nog eens zelfgeteeld en geoogst zijn…

Helaas is het in de supermarkt niet altijd goed te zien welke groentes op dat moment in het seizoen zijn. Daarom heb ik het plan opgevat om iedere maand een groente in de spotlights te zetten. Een groente die op dat moment op z’n best is. En we beginnen deze keer met een echte winterheld, hoe kan het ook anders, BOERENKOOL!

Was boerenkool begin vorige eeuw, als winterharde koolsoort, letterlijk en figuurlijk een levensredder, omdat er ’s winters verder weinig verse groente (vitamine C) te krijgen was, tegenwoordig wordt boerenkool zelfs onder de superfoods gerekend! De bladeren worden zelfs lekkerder als er vorst over de plant geweest is, omdat de plant zetmeel in de bladeren omzet in suiker om zichzelf te beschermen tegen de vorst.

Boerenkool zit barstensvol vitamines, mineralen, antioxidanten (tegen celveroudering), carotenoïden (die voor je ogen) en vezels. Voor de volledigheid even een lijstje van de vitamines die een flink aandeel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid leveren: Vitamine B2, B3, B6, B11, C, E, K (heel veel K!). En verder Calcium, Fosfor, Kalium, Mangaan, Magnesium, IJzer. Wat deze voedingsstoffen doen in je lichaam mag je zelf opzoeken, daar is deze post veel te klein voor.

Wat ik misschien nog wel het leukste vind aan boerenkool is dat het, ondanks zijn status als superfood, geen kapsones heeft. Het is supersimpel te verbouwen. Als de plant voldoende ruimte en frisse lucht krijgt, heeft het gewas hooguit last van koolrupsen aan het eind van de zomer. Toch hoeft zelfs dat niet het geval te zijn. Als de plant gezond is en in een gezonde bodem staat, is hij zelfs niet in trek bij het koolwitje. Wij hebben dit jaar ergens rond de zeventig boerenkoolplanten in de zelfoogsttuin staan en ik heb er nog geen enkele rups op kunnen ontdekken.

Oftewel, maak een plekje vrij in de tuin voor boerenkool. Ik ben zelfs van mening dat dit gewas in de siertuin past. Je hebt allerlei varianten: rood, paars, donkergroen, lichtgroen, sterk gekroesd blad, licht gekroesd blad… Zo heb je zelfs in de winter kleur en variatie in de tuin en oogst op de koop toe!

Ook in de keuken kun je meer met boerenkool dan de standaard stamppot. Gooi eens een handjevol fijn gesneden blad door een salade. Maak een boerenkoolsoep (met room!). Of een groenteomelet met ui en flink wat boerenkool of een hartige taart. Mogelijkheden te over!

Hm, ik denk dat wij morgen maar eens boerenkool gaan eten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: