erfdieren en de seizoenen

Met mijn gezicht in de zon zat ik te genieten van de witte tuin. Ik was op het idee gebracht door de kippen die heerlijk lagen te zonnebaden op het stro dat wij voor hen over de sneeuw hadden gestrooid. Toen ik hen zo zag, besefte ik pas hoe heerlijk warm de zon al scheen! Dus, nadat ik de varkens ook van vers, niet bevroren, water had voorzien, ben ik op mijn bankje (lees: twee stapels stenen met een plank erover) in het strohok gaan zitten.

Op dat bankje kan ik de hele zelfoogsttuin overzien. Ook heb ik er uitzicht op de varkens die nu op het laatste stuk tuin, dat ontgonnen moet worden, staan. Ik had niet alleen goed zicht op hen, zij ook op mij. Toen ze eindelijk doorhadden dat ik echt geen lekkers voor hen had, volgden ze mijn voorbeeld en gingen samen, op elkaar, liggen zonnebaden voor hun hok. Ik kreeg een heel gelukkig gevoel. Het is maar goed dat ik mijn telefoon niet bij me had. Anders had ik zeker geprobeerd een foto van het plaatje te maken en was het moment waarschijnlijk verstoord. Nu kon ik er echt bewust van genieten.

Wat brengen erfdieren je dichter bij de natuur en de seizoenen.

Niet dat daarmee alles rozengeur en maneschijn is, zeker niet! Ik heb de dagen ervoor (en erna ook nog) meerdere keren gebaald dat we zoveel dieren hebben, omdat er om de twee uur iemand langs al die dieren moest om de waterbakken om te wisselen in verband met de vorst. Dat betekent naar buiten, uit het bereik van de warme kachel! Vooral de zondag met die gure wind was dat een opgave. In de tijd dat wij van huis naar de dierenrennen liepen, ontstond er al een ijsvliesje op het verse water. Brr, wat was het koud!

En ’s zomers, als het dertig graden of meer is, lopen we ook de hele dag met water te sjouwen. Al vind ik het dan minder erg, omdat we dan de regentonnen en bron gewoon kunnen gebruiken.

Sinds we erfdieren hebben, beleef ik de seizoenen veel intenser, omdat ik niet meer de hele dag in huis kan blijven. Een kat of hond kun je met behulp van een kattenbak de hele dag binnenhouden en een hond houdt het ook wel even vol binnen. Erfdieren niet. Ik hou de weerberichten niet meer alleen voor mezelf of voor de tuin in de gaten, maar ook voor de dieren.

Bij dreigende kou krijgen de varkens extra stro in hun hok en gaan de luiken van het kippenhok dicht. Bij extreme warmte creëren we juist meer schaduw en waterplekken. Bij veel neerslag verplaatsen we de dieren wat vaker om te voorkomen dat ze in de modder komen te staan. En zo ben je voortdurend met het weer bezig.

En ook al loop ik wel eens te mopperen, ik zou het niet meer willen missen. De verse eieren, de persoonlijkheden van de dieren, de kringloop van mest, compost en voedsel, de zichtbare verbetering van de grond waar ze hebben gekrabd of gewoeld, zijn al die moeite zeker waard!

Dat overdenkende maakte dat het zonnetje nog fijner voelde. En met het zonnetje van de afgelopen dagen lijken mijn overpeinzingen in de sneeuw al weer weken geleden. Ik ben blij dat het voorjaar er is!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: