Seizoensgroente: Winterpostelein

Officieel te laat, ik weet het. Dit is eigenlijk de bijdrage voor februari. Het weer was de afgelopen weken echter zo heerlijk, dat ik volop in de tuin bezig ben geweest. Het schrijven is er bij ingeschoten, omdat ik mijn tijd maar een keer kan gebruiken, dus moest ik keuzes maken. Toch wil ik jullie de seizoensgroente van februari niet onthouden, want wat ben ik onder de indruk van dit plantje!

Winterpostelein. Een groente die ik afgelopen jaar voor het eerst geteeld heb in de tuin en waarvan ik wilde dat ik hem eerder had ontdekt. Het lijkt een teer plantje, maar wat een aanwinst voor de wintermoestuin!

De informatie die ik van tevoren had gelezen, vertelde me al dat dit plantje winterhard is. Toch had ik niet verwacht dat het de kou van afgelopen maand zou overleven. Een deel was bedekt met een laag sneeuw, wat als een isolerende deken werkt, maar van een ander deel was de sneeuw afgewaaid, waardoor deze plantjes geen bescherming tegen de strenge vorst hadden.

Hm, geen probleem blijkbaar… Waar zelfs de boerenkool een flinke klap heeft gehad en er bladeren afstierven, bleef de winterpostelein onveranderd.

Vandaar dat ik voortaan ieder jaar winterpostelein zal zaaien. Zo heb je namelijk ook ’s winters verse bladgroente in de tuin, met de bijbehorende vitamines. Postelein heeft een hogere voedingswaarde dan sla en zelfs hoger dan spinazie! Vitamine A, C en E, magnesium, ijzer, kalium en zelfs omega-3-vetzuren. Des te verser des te meer voedingstoffen er over zijn. Een geweldige groente voor in de tuin dus. En ook nog eens super eenvoudig te telen. Gewoon zaaien, water geven als de grond dreigt uit te drogen en wachten tot je kunt oogsten.

Hoe eet je winterpostelein dan? Nou, je zou het rauw in een stamppot kunnen verwerken. Je kunt het gebruiken voor een (gemengde) salade. Wij eten winterpostelein echter het liefst door knoflookchampignons. Daarvoor bak je champignons met flink wat knoflook (zoveel als je zelf lekker vindt) en als je de champignons klaar zijn, haal je ze van het vuur en meng je de postelein erdoor. Njom!

Kortom: winterpostelein een echte wintergroente die eigenlijk niet mag ontbreken in de wintermoestuin!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: