Daar gaan we weer!

Langzaam, maar zeker, kruipt het voorjaar ons erf op.

De krokussen zijn bijna uitgebloeid, maar de narcissen en hyacinten hebben het al van hen overgenomen. De blauwe druifjes en tulpen doen hun best om het stokje weer van de narcissen over te nemen en zich straks van hun mooiste kant te laten zien.

De vaste planten, zoals rabarber, laten zich weer boven de grond zien. De zaden die ik een maand geleden zaaide, zijn al grotendeels gekiemd en laten hun eerste blaadjes zien. Dat betekent dat de onkruidzaden nu ook kiemen en dat het tuinseizoen, wat mij betreft, officieel begonnen is.

De kippen overladen ons met eieren. En ook de kalkoenen zijn aan de leg.

20210325_113013

We hebben een leg-/broedhok met stro en takken erin, naast het kalkoenenhok geplaatst, zodat ze daar hopelijk in gaan broeden. Dit hok kunnen we ’s nachts afsluiten. Zo hopen we een nieuw vossendrama te voorkomen. Tot nu toe leggen ze hun eieren keurig in het legnest, het lijkt dus goed te gaan.

De eerste broedeieren liggen in de broedmachine. Poule de Bresse eieren dit keer. Dit is een dubbeldoel ras waarvan het vlees ook goed moet zijn. Niet van dat witte vlees uit de supermarkt, maar meer roze van kleur. Met meer smaak dus.

20210325_112905

Verder hebben we onze huidige toom kippen opgesplitst. De Leghorn en Araucana kippen staan nu op het nieuwe gedeelte van de zelfoogsttuin. Daar mogen ze de grond losmaken en eventuele beestjes, die ze tegenkomen, opeten. De haan die vooraan op de foto staat, heet Prins Hans. Het is een hele statige haan in vergelijking met onze andere (Marans) haan Sven. Vandaar dat hij de naam Prins Hans heeft gekregen.

20210301_153411

De varkens zijn bezig met het laatste stuk dat omgeploegd moet worden. Daarna mogen ze in zomerrust. Dat betekent  voor ons dat we ze vaker moeten verplaatsen om te voorkomen dat het grasland waarop ze staan volledig  omgezet wordt in bouwland.

Oftewel: Langzaam, maar zeker, komen we weer in de voorjaarsdrukte. Goed voor lichaam en geest!

Al lijkt mijn lichaam het daar ’s ochtends nog niet mee eens te zijn. Waarschijnlijk heb ik afgelopen winter iets te goed gerust…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: