Kuikens – omdat ze nooit vervelen

Tijdens het afgelopen Paasweekend zijn de kuikens in de broedmachine uitgelopen. Helaas viel het resultaat flink tegen. Er liepen maar 7 van de 24 uit. Vier van die zeven waren ook nog eens van eigen eieren. Van de twintig Poule de Bresse eieren zijn dus maar drie kuikens uitgelopen! Wat de precieze reden hiervan is, weet ik niet. Het feit dat onze eigen eieren wel allemaal uitgekomen zijn, doet mij vermoeden dat de Bresse eieren die we hadden gekocht van een zwakke lijn waren. Nou ja, volgende keer hopelijk een beter resultaat.

Het tegenvallend aantal kuikens neemt niet weg dat we met zijn allen weer genieten van kuikens in de kamer. Iedereen, inclusief de hond, staat weer met zijn of haar neus tegen de kuikenbak geplakt. Het blijft een mooi gezicht, dat kleine spul!

Toen ik de bak in de woonkamer plaatste was onze hond de eerste die er niet bij weg te slaan was, ook al zaten er nog geen kuikens in. Later toen hij het gepiep van de eerste uitgelopen kuikens in de broedmachine hoorde, liep hij gelijk naar de bak om te kijken. Toen de kuikens dan eindelijk daadwerkelijk in de kuikenbak zaten, sprong hij op zijn kauwbot, bracht die naar de bak en drukte hem tegen het glas aan. Alsof hij de kuikens uitnodigde voor een spelletje!

De kuikens zijn ook helemaal niet bang voor hem. Toch vertrouw ik hem nog niet helemaal met de kuikens. ’s Nachts of als er niemand thuis is, barricaderen we daarom nog steeds de weg naar de kuikenbak. Je moet de kat natuurlijk niet op het spek binden, of de hond op het kuiken, of zoiets…

Dus nu hebben we drie Poule de Bresse kuikens, twee Leghorn/Marans kruisingen (een witte en een zwarte), een Welsumer/ Marans kruising en een echte Marans. Ben benieuwd hoe ze er uiteindelijk gaan uitzien en welke kleur eieren ze leggen. De witte Marans is waarschijnlijk een haantje en we hebben in ieder geval een Bresse haantje. De rest lijken hennetjes te zijn. Hopen dat onze vermoedens kloppen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: