Even een update

We zitten nog volop in de voorjaarsdrukte. Het lukt me daarom ook niet om iedere week een blog te schrijven. Maar nu de kinderen weer twee dagen per week naar school gaan, wil ik toch proberen om in ieder geval weer één keer per week te schrijven. En we beginnen gelijk maar eens met een update hoe de zaken ervoor staan bij ons. Er is namelijk veel gebeurd in de afgelopen weken.

Allereerst waren we, net als de meeste andere gezinnen, met z’n allen thuis. ’s Ochtends speelden de kinderen en ik samen schooltje en ’s middags waren we met z’n allen buiten. Berend bezig met allerlei projecten. Zelf heb ik veel aan de tuin gewerkt. En de kinderen hebben heel veel buiten gespeeld. Af en toe waaien ze dan langs voor een knuffel, om te ‘helpen’ of om een nieuw ontdekt beestje te laten zien. Als Berend en ik de naam van het beestje niet weten, word de natuurgids erbij gehaald en als het beestje daar ook niet instaat, moet internet redding bieden. Zo hebben de kinderen (en wij ook) al heel wat nieuwe namen geleerd.

20200508_144406
Ringelrups. Is hij niet prachtig!?

Doodgraver, bootsman, poppenrover, ringelrups, oranjetip… In haar enthousiasme dat ze nu een vlinder bij naam kent, noemt de jongste een koolwitje nu wittipje en een citroentje, geeltipje. Grote broer en zus steunen haar hierin volledig, ook al weten ze beter. Grote kans dus dat die namen nog heel wat jaren blijven hangen.

20200515_124326

Berend heeft een nieuw kippenhok gebouwd waar over een maand alle kippen samen in komen. Ook heeft hij een nieuwe ruimte gevormd in de schuur. Die ruimte willen we in de toekomst gebruiken voor workshops en cursussen. Of we gebruiken het als inmaakruimte.

En we hebben de verbouwing van het huis eindelijk weer opgepakt. Dat heeft een paar jaar stilgelegen, omdat we niet precies wisten hoe we het voorhuis wilden vormgeven. Nu hebben we dan eindelijk helder wat we met het voorhuis willen en gaan we er met frisse moed tegenaan! Het heerlijke weer helpt daar natuurlijk ook flink aan mee, want wat een super weer hebben we gehad! Zelfs de kuikens van een week oud hebben al een paar dagen buiten kunnen lopen, omdat het zulk mooi weer was.

De kinderen hebben de verantwoordelijkheid voor de ‘tussen tafellaken en servet’ -kippen gekregen. Het zijn geen kuikens meer, maar ook nog geen echte kippen. Puberkippen, zeg maar. De twee hennen zitten tegen de leg aan en de bijbehorende haan is al goed aan het oefenen op zijn kraai. Helaas voor hem klinkt het nog steeds meer op een feesttoeter dan op kukeleku.

De andere kuikens die bij hen in het hok zitten, zijn drie weken jonger. Het zal dus waarschijnlijk niet lang meer duren tot de hanen beginnen te vechten. We gaan het zien. Tot nu toe is alles nog rustig. Als het zover is, gaan de overtollige hanen in de diepvries en verenigen we de overgebleven haan en hennen met de oude hennen.

De oude haan gaan ook in de diepvries. Hij blijft ons om de zoveel tijd aanvallen. Dan vangen we hem, houden hem een tijdje vast, waarna het ongeveer een week goed gaat. Vervolgens begint het weer van voren af aan. Hij is goed in wat hij moet doen, zijn hennen beschermen. Alleen zijn de kinderen erg bang voor hem, omdat ze ook al een paar keer aangevallen zijn. We hopen dus dat er een lievere haan bij de nieuwe lichting zit. Tot dusver zijn ze allemaal nog lief voor de kinderen. Hopen dat dat zo blijft.

20200518_120214

Kalkoen Victoria doet het elke dag een stukje beter. Ze maakt weer echte kalkoengeluiden en zoekt ook contact met mensen en dieren om zich heen. Ze begint haar vleugels weer voorzichtig te gebruiken als ze het hok in wil en gisteravond zat ze zelfs bovenop haar hok! Een aantal veren beginnen weer aan te groeien, nog niet allemaal, maar het begin is er. Ze wordt steeds een beetje sterker. Daarom geven we haar ook beetje bij beetje meer buitenren. Zo kan ze rustig aan haar oude leventje in een grote ren wennen. We hopen dat ze er voor de zomer weer bovenop is.

20200512_084712

En dan hebben we tenslotte nog de varkens. Die zijn flink gegroeid. Ze zijn nu alweer 6 maanden oud en raken hun biggen uiterlijk steeds meer kwijt. Ze zijn klaar met de dringende projecten die we voor ze hadden. Dat is maar goed ook, want met dit mooie weer liggen ze het allerliefst tegen elkaar aan in de zon te luieren. Alsof ze als een rijtje dominostenen omgevallen zijn. Malle beesten!

Over het hele erf is het voorjaar voelbaar. Alles bruist momenteel van al het nieuwe leven. Planten die de grond uitschieten. Het frisse groen van de nieuwe bladeren. De mussen zijn hun nesten aan het herstellen voor de tweede leg. De gekraagde roodstaart probeert zijn spiegelbeeld in het raam weer uit te dagen. De achterdeur kunnen we gelukkig weer laten openstaan. Afgelopen week vloog er namelijk meerdere keren een boerenzwaluw door de openstaande deur de gang in en uit. Knap hoe zo’n vogel zich kan draaien in zo’n smalle ruimte! We hebben toch maar zoveel mogelijk de deur dichtgehouden. Nu hebben ze dan eindelijk een goede nestruimte gevonden, niet in ons huis, gelukkig. We hebben nog niet kunnen ontdekken waar dan wel. Misschien wel in onze kapschuur. Als dat zo is vinden het bewijs snel genoeg.

Ik ga maar alvast een groot stuk zeil opzoeken, denk ik…

 

Dood en leven op het erf

Als je dieren houdt, huisdieren, erfdieren of vee, word je onvermijdelijk geconfronteerd met leven en dood. Zo liepen er afgelopen week veertien kippenkuikens uit bij ons. Zes van onze eigen kippen, niet raszuiver dus, twee raszuivere Amrockkuikens en zes Araucanakuikens. Zo schattig!


20200501_181758We hopen dat er deze keer wat meer hennen bij zitten dan de vorige keer. Vooral Araucana hennen zijn gewenst! Araucana hennen leggen groen/blauwe eieren. Met de andere hennen erbij hebben we volgend jaar kippen en eieren in allerlei kleuren. Ik hou van diversiteit!

Afgelopen dinsdag zouden de eerste kalkoenkuikens uitlopen. Dat is echter heel anders gelopen dan verwacht, helaas… Lees Meer

De tuin in April

Het heeft even geduurd, maar eindelijk toch een update over de stand van zaken in de zelfoogsttuin. In eerste instantie wilde ik jullie op de hoogte brengen op de manier zoals ik dat de afgelopen maanden ook deed, met foto’s en tekst. Toen ik de twintig-nog-wat-ste foto maakte en nog niet eens op de helft van de tuin was, besefte ik dat foto’s niet meer zouden gaan werken.

Vandaar dat ik jullie vanaf deze maand met de video meeneem de tuin in. Gewoon op mijn telefoon, verwacht dus geen hoge kwaliteit. Volgende keer zal ik mijn telefoon een kwartslag draaien, zodat het beeld breder is.

Nou ja, bij deze de links naar de filmpjes. In verband met de lengte heb ik ze opgedeeld in twee delen. Veel kijkplezier!!

De zelfoogsttuin in April Deel 1

De zelfoogsttuin in April Deel 2

Zand erover of puinruimen

Nu Berend veel thuis is in verband met de maatregelen rond het coronavirus hebben we meer tijd voor projecten. Eén van die projecten is opruimen. Eigenlijk zijn we daar al mee bezig sinds we hier zijn komen wonen, ruim vier jaar geleden. Het aandachtspunt is alleen inmiddels verschoven van het huis naar de kapschuur en tuin.

Tegen de muren van de kapschuur staan struiken. Die staan er zo dicht tegenaan dat ze de gevel wegdrukken. Daarom hebben we die struiken verwijderd. Alleen, zoals elke keer als we hier een schep in de grond steken, kwamen we daar een kruiwagenlading aan puin en oud ijzer tegen!

Wat is dat toch? Het is net alsof ze vroeger al hun puin en ander afval begroeven en dan vooral zo dicht mogelijk rond het huis of op een andere plaats waar toekomstige bewoners gaan graven. Ik wilde dat ze het destijds gewoon hadden afgevoerd, in plaats van zand erover gestort.

Tijdens het ruimen van het puin uit het verleden kregen we het erover hoe symbolisch die eigenlijk is voor het echte leven. Lees Meer

Indicatorplanten: wat vertellen ze over onze bodem?

In eerdere posts over kweekgras en zuring schreef ik dat onkruiden lastig kunnen zijn, maar zeker niet zonder nut zijn. Ze groeien precies op de plek waar ze nodig zijn. Ze vertellen iets over de eigenschappen van de bodem. Daarom noemen we ze ook wel indicatorplanten. Naast kweek en zuring hebben we nog meer van die indicatorplanten in ons grasland. Die ga ik niet allemaal apart in een post behandelen. Ik denk dat het idee nu wel duidelijk is. Daarom ga ik de overige onkruiden en de informatie die ze verstrekken hier kort samenvatten. Lees Meer

Een veilige plek op de rots

Wat een week hebben we achter de rug! Een week waarin we vooral heel veel emoties hebben gezien. Bij anderen, maar zeker ook bij onszelf!
Had ik begin vorige week nog een soort nonchalance, omdat ik dacht dat het allemaal wel mee zou vallen, want we hebben toch een goede gezondheidszorg, aan het eind van de week was het verbazing over hoe snel het virus om zich heen grijpt en hoe ziek je er van kunt worden. Verbazing over hoe traag mensen (burgers en overheid, ikzelf ook) er op reageren, terwijl we het al in andere landen hebben zien gebeuren. Verbazing over de chaos die het veroorzaakt. Van verbazing ging het naar ergernis over de paniek en angst die er ontstond en waardoor mensen zich laten leiden. Lees Meer

De moestuin in maart

Zoals beloofd, deze maand een uitgebreide rondleiding door de nieuwe tuin.
Helaas is ie nog steeds niet klaar. Het plan was om halverwege maart, nu dus, alle taartpunten/stralen klaar te hebben voor beplanting en inzaaien. Ik ben er echter een week tussenuit geweest wegens ziekte, waardoor er die week weinig gebeurd is in de tuin. Daarbij komt nog de enorme hoeveelheid regen die we de afgelopen tijd hebben gehad, waardoor de grond zo nat was, dat er weinig mee te beginnen was. We moeten dus nog een aantal bedden en de cirkel eromheen.

In totaal komen er 32 groentebedden in de cirkel en acht eromheen. Ondanks dat het geheel nog niet af is ben ik toch al best wel trots op het resultaat tot nu toe. Ik laat het daarom ook graag zien. Lees Meer

GMO: de oplossing voor het stikstofprobleem? deel 2

Een tijdje terug had ik het over GMO als oplossing van het stikstofprobleem. De voorlopige conclusie was dat GMO geen oplossing is, maar het probleem juist groter kan maken. In die post liet ik al weten dat ik nog niet klaar ben met dit onderwerp, maar dat ik er op een later tijdstip op terug zou komen. Dat tijdstip is nu gekomen.
GMO zijn namelijk niet alleen beperkt tot de plantenwereld. Ook in de dierenwereld worden kunstmatig genetische aanpassingen gedaan. Lees Meer

Indicatorplant: Zuring

Ridderzuring

Een aantal weken geleden heb ik het gehad over mijn haat/liefde verhouding met kweek. Een verschrikkelijke plant als je hem kwijt wilt, maar tegelijk toch ook een plant met veel waarde, bijvoorbeeld als indicatorplant.

Een ander soort ‘onkruid’ waar ik momenteel tegen ten strijde trek, is zuring. Naar mijn mening minder vervelend dan kweek, maar misschien komt dat vooral doordat er veel minder zuring dan kweek in ons grasland zit. Toch is het goed te weten wat zuring je kan vertellen over de bodem. Lees Meer

Hoe het hier reilt en zeilt

Hoe staan de zaken ervoor op ons stukje van de wereld?
Nou, druk (en nat!), maar goed! We zijn met veel dingen tegelijk bezig, maar omdat die dingen allemaal met elkaar te maken hebben, is het goed te doen.

Vorige week heb ik al verteld over de moestuin, dus daar ga ik nu niet dieper op in. Lees Meer