Modder!

Herfst betekent bij ons MODDER.
Modder in de tuin, modder aan de schoenen en dus modder in huis. Met drie kinderen en een hond die zich totaal niet druk maken over een vieze vloer, weet je dat een schone vloer iets is waar je hooguit drie uur van kunt genieten, ’s avonds, als de kinderen op bed liggen en de hond opgekruld voor de kachel ligt om daar alleen nog maar weg te komen voor de late ronde. En ik moet toegeven dat ik er bij vlagen nog altijd moeite mee heb.

Natuurlijk heb ik door de jaren wel geleerd dat er belangrijker dingen zijn dan een schone vloer, maar toch zit er af en toe zo’n vervelend stemmetje in m’n hoofd dat vindt dat ik beter mijn best moet doen. Dan krijg ik de neiging de kinderen binnen te houden, zodat de modder buiten blijft.

Afgelopen week kwam ik echter een stuk tegen waarin stond hoe belangrijk het is voor kinderen om buiten te spelen. En dan niet alleen om buiten te spelen, maar vooral buiten spelen op natuurlijke, onverharde plekken. Plekken met kans op modder dus.

Zo blijkt dat kinderen buiten intensiever bewegen dan binnen.
Een natuurlijke speelplek stimuleert de fantasie, creativiteit en de motorische ontwikkeling.
Kinderen die opgroeien in een groene omgeving hebben over het algemeen meer zelfvertrouwen en minder last van stress.

Toch wel dingen die ik belangrijk vind voor onze kinderen. Tja, dan is de keuze natuurlijk weer wat eenvoudiger. Dan mag ik bijna trots zijn op mijn vieze vloer! Hoort bij de opvoeding. Work in progress!

Dus als dat vervelende stemmetje nog eens terugkomt, heb ik nu een aantal argumenten om hem het zwijgen op te leggen. ’s Avonds geniet ik dan wel weer van mijn schone vloer.

De zelfoogsttuin in Oktober

Geen videorondleiding deze maand. Telkens als ik wil filmen in de tuin regent het of dreigt het te regenen. De keren dat het niet regent, waait de wind te hard in de microfoon. Daarbij gebeurt er in het najaar ook niet zo veel in de tuin als bijvoorbeeld in het voorjaar, dus kan het prima met een aantal foto’s. En dat is dus ook wat ik deze keer ga doen. Lees Meer

Zelfoogsttuin in september

En toen was het al bijna weer oktober!! Hoogste tijd om het rondje door de tuin voor september te maken. Wat is er te oogsten? Wat groeit er? Wat is er de afgelopen maand gebeurd in de tuin?

Bij deze!

En zo rollen we het najaar in

We hebben de vakantie nu toch echt achter ons gelaten. De afgelopen twee maanden hebben we alleen het hoognodige werk in huis en tuin gedaan. Voor de rest hebben we genoten van rust, het weer en elkaar.

Maar nu de vakanties zijn afgelopen en iedereen weer naar school of werk is, zijn ook de werkzaamheden aan de tuin weer opgepakt. Mijn ritme moet ik nog wel vinden, want af en toe heb ik het gevoel dat ik als een kip zonder kop rondren zonder daadwerkelijk productief te zijn. Of misschien is dat ook meer een kwestie van gebrek aan overzicht. Nou ja, dat overzicht komt er vanzelf wel weer. Lees Meer

De zelfoogsttuin in augustus

Het is al bijna september! De hoogste tijd voor de augustus rondleiding door de moestuin. Lees Meer

GMO niet de oplossing – wat dan wel?

In eerdere posts (over landbouw, veeteelt en wereldvoedseltekort) heb ik geschreven over waarom ik GMO geen oplossing vind voor diverse problemen, maar zoals ik aan het eind van de laatste post hierover al aangaf: het is gemakkelijk om je ergens tegen uit te spreken, maar weet je dan ook een alternatief? Die is er in dit geval zeker, namelijk: bodemleven!

Lees Meer

De tuin in juli

Vandaag hebben we weer een videorondleiding door de zelfoogsttuin en onze eigen tuin voor je.

De eerste oogsten zijn alweer over hun top heen. Een aantal gewassen hebben we zelfs alweer uitgetrokken, zodat ze ruimte kunnen maken voor nieuwe. We zijn al volop bezig met het inzaaien en inplanten van de herfst-/wintertuin. En de echte zomer moet voor mijn gevoel nog beginnen!

Vakantie – en kuikens!-

De zomervakantie is begonnen! Dat betekent dat mijn blogactiviteiten de komende weken op een laag pitje zullen staan. Het werk in de tuin gaat natuurlijk gewoon door, maar dat kan gelukkig beperkt worden tot een paar uurtjes per week met dank aan de compost. Lees Meer

GMO en het wereldvoedseltekort

Een hele poos geleden ben ik begonnen aan een mini-serie over GMO en de problemen die ze zouden kunnen oplossen. Door gebrek aan tijd afgelopen voorjaar ben ik er niet aan toe gekomen hiermee verder te gaan.

Vandaag wil ik de draad weer oppakken, want zoals ik de laatste keer al zei: het verhaal is nog niet volledig. Er zijn namelijk meer gebieden waar GMO een oplossing zou kunnen bieden. Wat we vaak horen is dat we binnen afzienbare tijd niet voldoende voedsel meer kunnen produceren om de sterk groeiende wereldbevolking te kunnen voeden. Tenzij we GMO gewassen gebruiken. Lees Meer

De moestuin in juni

Ieder jaar in juni sta ik weer versteld van de overvloed in de moestuin. Dit jaar is het wel anders dan andere jaren door de droogte van afgelopen voorjaar. Een aantal gewassen zijn niet opgekomen, andere zijn juist extra vroeg, zoals de tuinbonen. Het verschil is dus enorm groot, waardoor er zelfs (alweer lege) bedden zijn! Lees Meer