Seizoensgroente: Boerenkool

Wij zijn helemaal van het  leven met de seizoenen mee. We hebben ons bedrijf dan ook niet voor niets de naam Vier Seizoenen Westerwolde meegegeven.

Eten met de seizoenen is daar natuurlijk een wezenlijk onderdeel van. Groente en fruit dat ‘in het seizoen’ is, bevat de hoogste concentraties voedingsstoffen. Simpelweg omdat ze dan het verst zijn. Ze hoeven niet de halve wereld over gestuurd te worden of maanden in een koeling opgeslagen te worden. Dat scheelt ook nog eens aardig wat energie in voedselkilometers en elektriciteit.

Door de hoge concentratie voedingsstoffen hebben groentes in hun seizoen ook vaak meer smaak. De voedingstoffen zijn namelijk grotendeels degenen die de smaak bepalen.

En als die groentes dan ook nog eens zelfgeteeld en geoogst zijn…

Helaas is het in de supermarkt niet altijd goed te zien welke groentes op dat moment in het seizoen zijn. Daarom heb ik het plan opgevat om iedere maand een groente in de spotlights te zetten. Een groente die op dat moment op z’n best is. En we beginnen deze keer met een echte winterheld, hoe kan het ook anders, BOERENKOOL! Lees Meer

Tuinsuccessen en missers 2020

Nu we weer aan het begin van een nieuw tuinierseizoen staan, is het voor mij logisch om de balans van afgelopen jaar op te maken. Wat ging er goed, wat kon er beter en wat was gewoon een regelrechte ramp. Het doel van dit alles is natuurlijk er van te leren voor komende seizoenen.

Over het algemeen kan ik gelukkig zeggen dat het een heel goed jaar was. We hebben nog nooit zoveel voedsel geteeld als afgelopen jaar. En dat alles zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alles een succes was. Lees Meer

Ken je teler

Allereerst veel heil en zegen voor het nieuwe jaar! We wensen jullie allen een vruchtbaar, groeizaam en gezond 2021 toe!

Januari. De tijd van nieuwe plannen maken is begonnen! Plannen waar we alle dingen die we afgelopen jaar hebben geleerd in gaan verwerken.

En wat hebben we veel geleerd afgelopen jaar! We zijn gegroeid van moestuiniers naar groentetelers. De belangrijkste les die we in dat proces geleerd hebben, is denk ik wel hoe belangrijk het is dat producent en consument elkaar kennen. Oftewel: Ken je klant, maar meer nog ‘Ken je teler!’ Lees Meer

De moestuin in december

December?

Is er in december nog iets te beleven in een moestuin?

Jazeker! Lees Meer

Over rust, structuur en overzicht

Rust! Heerlijk.

De tuin vraagt nog maar weinig onderhoud.

Alle vorstgevoelige vruchten zijn geoogst en veiliggesteld.

Alle kippen staan bij elkaar in één toom.

We hebben twee kalkoenhanen verkocht. Lees Meer

Modder!

Herfst betekent bij ons MODDER.
Modder in de tuin, modder aan de schoenen en dus modder in huis. Met drie kinderen en een hond die zich totaal niet druk maken over een vieze vloer, weet je dat een schone vloer iets is waar je hooguit drie uur van kunt genieten, ’s avonds, als de kinderen op bed liggen en de hond opgekruld voor de kachel ligt om daar alleen nog maar weg te komen voor de late ronde. En ik moet toegeven dat ik er bij vlagen nog altijd moeite mee heb.

Natuurlijk heb ik door de jaren wel geleerd dat er belangrijker dingen zijn dan een schone vloer, maar toch zit er af en toe zo’n vervelend stemmetje in m’n hoofd dat vindt dat ik beter mijn best moet doen. Dan krijg ik de neiging de kinderen binnen te houden, zodat de modder buiten blijft.

Afgelopen week kwam ik echter een stuk tegen waarin stond hoe belangrijk het is voor kinderen om buiten te spelen. En dan niet alleen om buiten te spelen, maar vooral buiten spelen op natuurlijke, onverharde plekken. Plekken met kans op modder dus.

Zo blijkt dat kinderen buiten intensiever bewegen dan binnen.
Een natuurlijke speelplek stimuleert de fantasie, creativiteit en de motorische ontwikkeling.
Kinderen die opgroeien in een groene omgeving hebben over het algemeen meer zelfvertrouwen en minder last van stress.

Toch wel dingen die ik belangrijk vind voor onze kinderen. Tja, dan is de keuze natuurlijk weer wat eenvoudiger. Dan mag ik bijna trots zijn op mijn vieze vloer! Hoort bij de opvoeding. Work in progress!

Dus als dat vervelende stemmetje nog eens terugkomt, heb ik nu een aantal argumenten om hem het zwijgen op te leggen. ’s Avonds geniet ik dan wel weer van mijn schone vloer.

De zelfoogsttuin in Oktober

Geen videorondleiding deze maand. Telkens als ik wil filmen in de tuin regent het of dreigt het te regenen. De keren dat het niet regent, waait de wind te hard in de microfoon. Daarbij gebeurt er in het najaar ook niet zo veel in de tuin als bijvoorbeeld in het voorjaar, dus kan het prima met een aantal foto’s. En dat is dus ook wat ik deze keer ga doen. Lees Meer

Zelfoogsttuin in september

En toen was het al bijna weer oktober!! Hoogste tijd om het rondje door de tuin voor september te maken. Wat is er te oogsten? Wat groeit er? Wat is er de afgelopen maand gebeurd in de tuin?

Bij deze!

En zo rollen we het najaar in

We hebben de vakantie nu toch echt achter ons gelaten. De afgelopen twee maanden hebben we alleen het hoognodige werk in huis en tuin gedaan. Voor de rest hebben we genoten van rust, het weer en elkaar.

Maar nu de vakanties zijn afgelopen en iedereen weer naar school of werk is, zijn ook de werkzaamheden aan de tuin weer opgepakt. Mijn ritme moet ik nog wel vinden, want af en toe heb ik het gevoel dat ik als een kip zonder kop rondren zonder daadwerkelijk productief te zijn. Of misschien is dat ook meer een kwestie van gebrek aan overzicht. Nou ja, dat overzicht komt er vanzelf wel weer. Lees Meer

De zelfoogsttuin in augustus

Het is al bijna september! De hoogste tijd voor de augustus rondleiding door de moestuin. Lees Meer