Cursus Ecologisch Moestuinieren

In 2021 hopen we weer van start te gaan met de cursus ‘Ecologisch Moestuinieren’. Een cursus voor iedereen die graag een moestuin wil beginnen, maar ook voor degene die al jaren een moestuin heeft, maar graag de overstap wil maken naar ecologisch tuinieren.

In deze cursus leer je met de natuur te werken in plaats van tegen de natuur. Oftewel, hoe je zonder chemische of brede bestrijdingsmiddelen toch, of misschien wel juist een overvloedige oogst kunt hebben. Een oogst van onbespoten groenten die barstensvol voeding en smaak zitten.

 

We hebben ervoor gekozen de cursus in aangepaste vorm aan te bieden. Het klassikale theorie gedeelte binnen zal komen te vervallen. Daarvoor in de plaats gaan we in kleine groepen de tuin in. In de tuin is namelijk voldoende ruimte om de dan geldende RIVM-richtlijnen in acht te nemen.

In de tuin bespreken we de theorie en praktijk van ecologisch moestuinieren, naar aanleiding van wat er dat seizoen te zien en te doen valt in de tuin. Door de kleinschaligheid zal er veel ruimte voor vragen zijn.

Een bijeenkomst duurt ongeveer twee uur en kost per bijeenkomst €10,- per persoon. Dit is natuurlijk inclusief koffie en thee.

De data en tijden zijn als volgt:

27 februari 2021 van 9:30 tot 11:30 uur (Winter) i.v.m. de lock-down komt deze te vervallen. We kijken hoe we de lesstof kunnen verdelen over de andere bijeenkomsten.

We gaan o.a. naar de bodem kijken en bespreken hoe je een goede basis voor je moestuin legt. Waarom is die basis zo belangrijk? Wat is bodemleven eigenlijk en waarom is dat zo belangrijk?

24 april 2021 van 9:30 tot 11:30 uur (Lente)

In het voorjaar gaan we dan verder met het maken van een teeltplan. Welke planten zet je bij elkaar, welke niet. Welke planten helpen plagen te voorkomen, etc.

24 juli 2021 van 9:30 tot 11:30 uur (Zomer)

In de zomer is de tuin in haar volle glorie en kijken we hoe een ecologische tuin onderhouden wordt. Water geven, bemesten (of niet!), zijn voorbeelden van wat dan besproken wordt. Maar ook: wat zeggen plagen over het ecologisch evenwicht? Wat doe je ertegen?

            9 oktober 2021 van 9.30 tot 11.30 uur (Herfst)

16 oktober 2021 van 9:30 tot 11:30 uur (Herfst)   -VOLGEBOEKT-

         

In het najaar beginnen we de tuin langzamerhand winterklaar te maken. Wat houdt winterklaar eigenlijk in bij de ecologische moestuin? We gaan zaden winnen voor het volgend jaar en hopelijk ook compost maken.

Deze cursus is het gevolg van onze eigen ervaringen met het ecologisch moestuinieren en ons enthousiasme hierover.

Een aantal jaren geleden zijn wij, uit frustratie door de explosie van onkruid als gevolg van ploegen, op zoek gegaan naar een milieuvriendelijke, arbeidsarme methode om het onkruid onder controle te kunnen houden. Deze zoektocht is een complete ontdekkingstocht in de wereld van het ecologisch tuinieren geworden. Een ontdekkingstocht waarin we ieder jaar weer nieuwe dingen leren en waar we waarschijnlijk ook nooit uitgeleerd zijn.
Telkens weer raken we onder de indruk van de natuur en hoe alles samenwerkt. Graag willen we ons enthousiasme op jou over brengen door je kennis te laten maken met het ecologisch moestuinieren.

 

Wil je meer informatie of wil je je aanmelden? Kijk dan in de voorwaarden voor de cursus of vul het contactformulier in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: