Hoe is het met..?

Zoals je waarschijnlijk onderhand wel weet, zijn wij druk bezig met de voorbereidingen voor de start van onze eigen onderneming. Dat brengt veel administratie, geregel, overleg etc. met zich mee. Het einde (van de voorbereidingen) is bijna in zicht. 1 januari 2020 gaan we officieel van start.

Het hoofdstuk compost is gelukkig bijna afgesloten. We hebben een leverancier voor plastic-, ziektekiem- en onkruidzaadvrije compost gekozen. We zitten alleen nog te twijfelen of we de lading in één keer laten brengen of dat we het zelf halen in kleinere ladingen. Laten brengen scheelt veel tijd, maar als we het zelf halen, kunnen we de compost gelijk op plaats van bestemming kiepen. Een vrachtwagen kan de compost namelijk niet in het weiland, bij de tuin, kiepen in verband met de modder. Een trekker met kieper kan er wel komen.

We zijn de compost ook niet allemaal tegelijk nodig. Pas als er weer een stuk weiland kaal is, gaat er een laag van 5-10 cm compost over om nieuwe onkruidgroei tegen te gaan en het bodemleven te stimuleren.

Voor het kaal maken van het weiland hebben we ook een geweldige oplossing gevonden, vinden wij zelf tenminste. In plaats van het weiland met een trekker en ploeg om te keren, laten we dat doen door levende spitmachines. Varkens!

De kippen komen dan in dezelfde ren. Het idee is dat de varkens de grasmat omwoelen en grotendeels opeten. De kippen pikken vervolgens de ritnaalden, emelten en andere ongewenste beestjes er tussenuit. Door hun krabactiviteit, verkruimelen ze gelijk de bodem en ze bemesten de boel.

Na twee weken verplaatsen we de hele santenkraam naar een nieuw stuk weiland en gooien we compost over het omgewerkte stuk. In theorie een hele mooie samenwerking en er zijn ook veel meer mensen die dit zo doen. Nu alleen nog afwachten of het ook voor ons werkt.

We zijn ons al een aantal maanden aan het inlezen en op zoek naar varkens. Komende week hebben we ook daadwerkelijk een afspraak bij iemand om varkens te bekijken en wellicht te kopen. De ren, stroomvoorziening en het hok zijn allemaal grotendeels klaar. (Een betere start dan destijds met de kalkoenen dus.) Nu de nieuwe bewoners nog! We laten het hier natuurlijk weten als ze er zijn!

Wat we ook nodig zijn voor het succes van Vier Seizoenen Westerwolde zijn klanten natuurlijk! Daarom zijn we voorzichtig begonnen met de promotie van de moestuincursus en de zelfoogsttuin. Begin januari gaan we daar echt werk van maken. Eerst hebben we de feestdagen! En we werken natuurlijk nog de laatste loodjes van de voorbereidingen af. Ik blijf het spannend vinden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: