Goede voornemens

Nieuw jaar, nieuwe kansen. De één houdt ervan goede voornemens te maken voor het nieuwe jaar, de ander vindt het verschrikkelijke onzin.  Ik denk dat ik ergens tussenin sta.

Ik noem het ook geen ‘goede voornemens’ maar ‘plannen’. Waar goede voornemens voor mijn gevoel vaak iets hebben als “ik neem het me voor, maar ga er eigenlijk niet van uit dat het me gaat lukken’, zijn plannen concreter. Er is over nagedacht en daarmee zit er meer wilskracht in. Want als je iets echt graag wilt, ga je ook plannen maken hoe je je doel wilt bereiken. Dan zijn er nog steeds allerlei factoren die roet in het eten kunnen  gooien, maar de wilskracht is er in ieder geval.

Plannen dus… op basis van goede voornemens.

Mijn grote wens voor 2019 en de jaren erna is een zo groot mogelijk deel van het voedsel dat wij als gezin eten, zelf te verbouwen. Dat scheelt verpakkingsmaterialen, transport, chemicaliën, geld en het voedsel smaakt vaak ook nog eens beter. En de rest wil ik graag lokaal verbouwd en geproduceerd kopen.

Onze groenten verbouwen we al vrijwel allemaal zelf. Alleen witlof, champignons, paprika en komkommer koop ik nog bij de groenteboer. De laatste twee alleen als we ze niet zelf in de kas hebben. Ons fruit komt, met uitzondering van juni en juli, helaas nog het hele jaar van de groenteboer. En daar kunnen we dus nog een grote slag maken.

Om meer fruit zelf te verbouwen, willen we dit jaar starten met de aanleg van een voedselbos(je). Op de permacultuur manier, zodat we naarmate de tijd vordert steeds minder werk hebben aan het onderhoud ervan. Toen we hier kwamen wonen hebben we al een aantal fruitbomen en –struiken geplant. Die bomen mogen komend jaar voor het eerst vruchten geven, maar voordat ze echt een redelijke hoeveelheid gaan produceren, zijn we een flink aantal jaren verder. De struiken leverden dit jaar al een flinke hoeveelheid fruit op, maar toch nog maar net voldoende voor een aantal weken in juni en juli.

De afgelopen tijd heb ik me ingelezen en verdiept in de aanleg van zo’n voedselbos en ons plan is bijna klaar. De volgende stap is de bomen, struiken en planten op hun plek planten. En daarna maar eens zoeken naar nieuwe manieren om over een aantal jaren al dat fruit te conserveren voor de winter.

Verder willen we komend jaar een deel van het vlees dat wij eten zelf op te fokken. Het lijkt me een hele goede les voor onze kinderen. Weet waar je voedsel vandaan komt. Besef dat er een dier gedood moet worden voor jouw stukje vlees. Het zal waarschijnlijk ook een goede test voor mijzelf worden. Ik roep altijd dat als je vlees wilt eten, je het ook zelf moet kunnen slachten. Zo niet, dan kun je beter vegetariër worden. Me and my big mouth.. Misschien moet ik volgend jaar wel vegetariër worden!

We beginnen rustig met een klein aantal kippen of kalkoenen. Die mogen dan eerst voor ons aan het werk door de onkruiden in de tuin weg te eten en tegelijkertijd de boel te bemesten. Kunnen wij ons concentreren op ons voedselbosje.

Alvast een goed uiteinde toegewenst!

Hebben jullie nog spannende plannen voor het nieuwe jaar?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: