Onze nieuwste aanwinst(en)

We hebben kuikens!

Klopt, het is wel heel vroeg en eigenlijk nog te koud buiten voor kuikens. Daarom hebben we ze binnen staan. In onze tijdelijke woning hebben we geen ander verwarmd vertrek dan de woonkamer/keuken, dus staan ze in een grote bak in de woonkamer.

Iedereen in ons huishouden is gek op de beestjes, inclusief de hond. Waarom hij zo geïnteresseerd is, is ons nog niet helemaal duidelijk. Daarom houden we hem zoveel mogelijk weg bij de bak. ’t Is een grote hond en als hij tegen de bak gaat staan, zou hij hem zo om kunnen trekken. Dat risico willen we niet lopen!

Zeven Amrock-hennen, om precies te zijn. Een dubbeldoel ras, waarbij al heel vroeg het verschil tussen hennen en hanen te zien is. Ze zijn nu ruim twee weken oud en omdat we ze de hele dag door zien, zien we al echte verschillen ontstaan tussen de hennen. De kinderen kunnen wel een half uur voor de bak zitten te kijken naar de kuikens. En een aantal hebben al een naam gekregen.

LMQZ8577Zo heb je Dikkie, inderdaad, de grootste van het stel. We vermoeden dat Dikkie stiekem wat ouder is dan de rest. Haar kam is duidelijk groter en gistermiddag zat ze al op de rand van de bak. Dat is vrij vroeg voor een kuiken van twee weken.

En het kleinste kuiken heet, hoe kan het ook anders, Ukkie. Ze is dan wel de kleinste, maar dat compenseert ze met een snerpende piep. De allerhardste piep van allemaal. Dikkie en Ukkie zijn trouwens vaak bij elkaar in de buurt.

En dan heb je nog Gekkie, ja, het gestoorde kuiken. Die graaft zich graag in, in de houtsnippers als een soort zandbad. Daarbij vliegen de houtsnippers de hele bak door en bedekt ze zichzelf en iedereen om haar heen onder een laag houtsnippers.

Over twee weken zullen ze echt te groot zijn voor de bak waar ze nu in zitten. Ze gaan dan naar de schuur op een broeibed met houtsnippers voor warmte van onderaf en een warmteplaat voor warmte van bovenaf.

Als ze volledig in de veren zitten, gaan ze naar de kas, zodat ze bij goed weer in en om de kas kunnen scharrelen, bemesten en onkruid opruimen. Als dat klusje klaar is en de temperaturen ’s nachts wat hoger zijn, gaan ze in een verrijdbaar kippenhok met daaromheen een elektrisch pluimveenet om roofdieren op een afstand te houden. Zo zullen ze de tuin doorreizen van klus naar klus.

Juist, ze moeten voor ons aan het werk. We hebben onkruid genoeg! Dat is ook precies de reden dat we er voor gekozen hebben om nu al kuikens te nemen. Dan zijn ze in het voorjaar oud genoeg om de tuin in te gaan om onkruid te wieden. En krabben kunnen ze! De snippers vliegen hier overdag de bak door! Waterbak vol houtsnippers, voerbak vol snippers, gritbak vol snippers en verspreid over de bak kuilen van 10 cm diep tot de bodem. Ik denk dat dat wieden helemaal goed gaat komen!

Ik houd jullie op de hoogte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: