Blaadjes!!

Herfst! Dat betekent dat de blaadjes van de bomen vallen. Vroeger baalde ik daar van, omdat ik dan al dat blad weer bij elkaar moest harken en afvoeren. Maar net als dat mijn opvattingen over mijn moestuin zijn veranderd, is ook mijn mening over gevallen blad veranderd.

Nog steeds wordt het gevallen blad zorgvuldig van het gras gehaald. Maar in tegenstelling tot vroeger, lees 3 jaar geleden, wordt het niet meer achteloos op een hoop gegooid op een plek waar het geen kwaad kan. Het wordt tegenwoordig strategisch ingezet voor verschillende doeleinden.

Wist je bijvoorbeeld dat verteerd/gecomposteerd blad hele goede zaaiaarde is? Heb ik al die jaren dure aarde gekocht, terwijl ik het gewoon thuis had liggen! En als je er kokend water over giet, is het ook nog eens gesteriliseerd. Je zou het zelfs nog even kunnen laten doorkoken voor de zekerheid. Een kwartiertje in de oven op 80-100° C werkt trouwens ook.

Een andere manier waarop we gevallen blad gebruiken is als bruin materiaal op de composthoop. Vooral ’s zomers hebben we groen materiaal genoeg in de vorm van gemaaid gras en groenteafval, maar om de verhouding 1 deel groen, 4 delen bruin goed te houden, is het heel fijn om een bult blad op voorraad te hebben!

Het blad dat dicht bij de borders valt, harken we zo die borders in. Daar kan het dan mooi de groei van onkruid tegengaan en tegelijk regenwormen aantrekken, waardoor we in het voorjaar een luchtige bodem hebben zonder dat we hoeven te spitten.

Daarnaast beschermt het blad ook de bodem tegen uitdroging en de vaste planten tegen vorst. Het is trouwens wel belangrijk dat de bladlaag niet dikker is dan 5-10 cm, anders kunnen eventuele schimmels ook eenvoudig overwinteren, wat de opnieuw uitspruitende planten in het voorjaar een moeilijke start geeft.

Een andere goede bestemming voor de bladeren is in een hoop onder een struik of laaghangende boom. Met een beetje geluk wordt jouw hoop uitverkoren door een egel als overwinterplek. Kan de egel in het voorjaar meteen aan de slag met het uitdunnen van de slakkenpopulatie in de tuin. En zo kan gevallen blad in de herfst veranderen van een last in een lust. Wie had dat verwacht!?

Hoera voor de blaadjes!

Iemand van jullie nog goede ideeën wat je met het gevallen blad kunt doen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: