De moestuin in maart

Zoals beloofd, deze maand een uitgebreide rondleiding door de nieuwe tuin.
Helaas is ie nog steeds niet klaar. Het plan was om halverwege maart, nu dus, alle taartpunten/stralen klaar te hebben voor beplanting en inzaaien. Ik ben er echter een week tussenuit geweest wegens ziekte, waardoor er die week weinig gebeurd is in de tuin. Daarbij komt nog de enorme hoeveelheid regen die we de afgelopen tijd hebben gehad, waardoor de grond zo nat was, dat er weinig mee te beginnen was. We moeten dus nog een aantal bedden en de cirkel eromheen.

In totaal komen er 32 groentebedden in de cirkel en acht eromheen. Ondanks dat het geheel nog niet af is ben ik toch al best wel trots op het resultaat tot nu toe. Ik laat het daarom ook graag zien.

Zoals eerder gezegd hebben we een binnencirkel met een doorsnede van acht meter. Daaromheen loopt een paadje en daarbuiten liggen de taartpuntbedden. 20 bedden zijn nu klaar en een gedeelte is al ingezaaid of beplant. Tussen bed 17 en 29 missen nog een aantal bedden.
20200310_103415
In de week dat ik ziek was, was het weer zo goed dat al het onkruid, voornamelijk kweek, weer aangroeide. We hebben daarom besloten de varkens er nog een keer op los te laten. De gok om de varkens langer op het vorige stuk stuk te laten staan, heeft namelijk goed uitgepakt. Ja, de grond verdicht wel meer, met grote modderpoelen tot gevolg, maar er zijn beduidend minder kweekwortels achtergebleven, waardoor het schoonmaken van de grond veel minder tijd kostte. Die tactiek hebben we ook toegepast op het tussenliggende stuk toe. Toch was het resultaat minder goed als gehoopt. De boel is in ieder geval weer losgewoeld.
20200310_103127
Oké, en dan nu de tuin door. We beginnen te tellen vanaf de kas. Direct naast de kas staan diverse keukenkruiden, een overblijfsel van de oude tuin. Daarnaast ligt een overgebleven puntje dat te klein is om een volledig bed te vormen. Daarin hebben we een perzikboom geplant, met daaromheen bieslook. Prunus-achtigen (kers, pruim, perzik etc.) zijn namelijk gevoelig voor schimmelaantasting en bieslook is schimmelwerend. Een nuttige combi dus. Het vak zal verder opgevuld worden met bosaardbeien en andere kruiden.20200310_103043

Bed 1 bevat diverse soorten sla: kropsla Besson, kropsla Hilde 2 (beide soorten hebben de winter buiten overleeft!) en pluksla. Later zullen hier nog meer slasoorten bij komen.

Bed 2 t/m 6 zijn nog leeg.
In bed 7 heb ik een rijtje prei gezaaid. Dit is alleen nog niet opgekomen. Ik ben bang dat de zaden zijn weggespoeld door de hevige regenval van de afgelopen tijd. Het kan ook zijn dat ze gewoon langer tijd nodig zijn. Het kan wel bijna een maand duren voordat preizaden kiemen. Een beetje geduld dus nog maar. Als ze eind volgende week nog niet gekiemd zijn, ga ik eens voorzichtig kijken wat er aan de hand is.
20200310_103209
Bed 8 is, op een paar goudsbloemplanten na, nog leeg. Hier komen over ruim een maand vroege aardappelen in. Die staan nu in de vensterbank van het voorhuis om voor te kiemen.

20200310_103346

In bed 9 staan tuinbonen. Hiertussen zal bonenkruid geplant worden tegen zwarte luis. Vooral tuinbonen hebben hier namelijk last van.

In bed 10 zijn spitskool planten geplant. Die zijn vorig jaar in september gezaaid en hebben overwinterd in de kas. Langs de randen zijn raapsteeltjes gezaaid en aan de smalle kant van het bed radijsjes. Zowel radijsjes als raapsteeltjes zijn gekiemd. Tussen al die koolsoorten is Borage gezaaid en geplant tegen koolvlieg. Die planten zijn nog niet erg groot, vandaar dat ik er toch nog maar insectengaas over heb gespannen. Officieel zorgt koolvlieg pas vanaf april voor problemen, maar waarschijnlijk begrijpen de insecten net zoveel van het weer als ik. Grote kans dus dat ze dit jaar eerder zijn.20200310_103357

In bed 11 vervolgens is spinazie en snijbiet gezaaid. Die staan er ook al boven. De tussenruimtes zijn opgevuld met slaplanten die de winter hebben overleeft en verplaatst moesten worden.

Bed 12 bevat wortels en gele en rode plantuien. De uien groeien al mooi, maar ik ben bang dat het met de wortelzaden hetzelfde verhaal is als de preizaden. Naast dit bed ligt een ‘sloot’, dus als we komende zomer een sloot vol wortels hebben, weet ik hoe het komt.20200310_103017

De overige bedden zijn nog leeg. In de kas zijn al heel wat dingen gezaaid die hier een verandering in zullen brengen. Doperwten, sugarsnaps, peultjes, rucola, broccoli, rode kool, spruitkool, koolrabi, palmkool, witte kool, bloemkool, andijvie, paprika, twee soorten vleestomaten, drie soorten kerstomaten, vijf soorten sla, nog meer tuinbonen en diverse soorten kruiden.

Komende maand zal vooral in het teken staan van nog meer zaaien, verspenen en uitplanten. De ontbrekende bedden zullen aangelegd worden en de fruitstruiken en -bomen zullen op de juiste plek geplant worden.

Des te verder het plaatje in mijn hoofd wordt uitgewerkt, des te enthousiaster ik word!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: