Verlangend naar het voorjaar

Wat was het afgelopen week heerlijk weer! Ik kreeg er bijna lentekriebels van. Helemaal toen ik achter mijn laptop zat met de geur van bloeiende hyacinten in de neus, het zonnetje op mijn armen en het gezoem van de broedmachine op de achtergrond! Je zou haast zonder jas naar buiten lopen.
Nou ja, zo heel warm was het nou ook niet. Die jas gaat de komende tijd dus nog gewoon mee naar buiten.

Ik heb al eens verteld dat ik niet zo’n wintertype ben. Echte, droge vorst vind ik prima, schaatsen vind ik ook leuk, sneeuwpoppen maken ook, maar die waterkou die we hier ’s winters vaak hebben, werkt niet erg positief op mijn humeur.
Tot nu toe heb ik dus nog weinig klagen deze winter.

Al zijn lagere temperaturen wel beter voor de natuur. Insecten komen te vroeg uit hun winterschuilplaats of gaan dood, omdat ze met deze hoge temperaturen sneller door hun reserve voedsel heen zijn. Vaste planten gebruiken hun reservevoedsel al om uit te lopen, maar als het nog wel echt gaat vriezen, moeten ze weer helemaal opnieuw beginnen.

Ook in de moestuin beginnen de dingen uit te lopen. De broccoli is in een week tijd verdubbeld in grootte. Zelfs de sla is gegroeid! De sneeuwklokjes bloeien. De narcissen en blauwe druifjes staan boven de grond. Als ik ’s ochtends de dieren vrijlaat en voer, hoor ik alweer vogels fluiten. Ik word er gewoon vrolijk van!

IMG_9798

Afgelopen zaterdag hebben we de varkens en kippen verplaatst naar hun nieuwe project. Het verschil tussen drie weken geleden en nu is enorm. Van weiland naar mooi losse aarde, donker van kleur, bemest en bezaaid met losse wortels. Die hebben we allemaal bij elkaar geharkt. Een flinke kruiwagen vol.

Er zitten alleen ook nog heel veel wortels in de grond. Vooral van kweekgras, brandnetel en zuring. Die moeten er allemaal nog uitgehaald worden, zodat we daar later in het jaar niet opnieuw last van krijgen. Met de schep…, omdat een trekker met ploeg de chaos alleen maar groter maakt. Ik ben nu bijna op de helft van het stuk en vijf kruiwagens vol wortels verder. Ik moet zeggen: daar kan geen sportschool tegenop! Poeh, alle winterluiheid en -kilo’s worden eruit gezwoegd. Als ik dit ieder jaar op deze schaal moest doen, was ik waarschijnlijk nooit aan een zelfoogsttuin begonnen. Gelukkig hoeft de bodem alleen nu bij de aanleg gekeerd te worden. Zodra de compost erop gestort is, komt er geen schep meer in de grond.

Begin volgende week wordt de compost geleverd en kan het grote kruiproject beginnen! Gelukkig hebben we een vrijwilliger die ons graag wil helpen bij het compost kruien. Daar zijn we heel blij mee, want veertig kuub spit je niet zomaar weg.
En daarna kan ik beginnen met het inzaaien van de bedden. In februari kun je namelijk al heel wat groentes zaaien.

De kippen zijn ook weer bijna vol aan de leg. We krijgen nu iedere dag drie of vier eieren van de dames. Eigenlijk hebben ze niet eens een legstop gehad. Het dieptepunt was toen ze in de rui waren. Toen kregen we ongeveer om de dag een ei.
En ik had me nog wel zo goed voorbereid op een winterstop door ruim veertig eieren in te vriezen. Nu moet ik mijn best doen om die alsnog op te krijgen. Wat vaker koekjes en pannenkoeken bakken dan maar. Ik denk niet dat de kinderen daarover zullen klagen.

Verder heb ik de eerste dingen voor komend seizoen gezaaid, paprika’s, tuinbonen, alsem en engelwortel. Helaas heb ik de tuinbonen niet goed genoeg afgedekt. De muizen hebben ze namelijk ontdekt en een derde van de zaden opgegeten. Nou ja, we hebben nog meer dan genoeg tijd om nieuwe te poten.

Verder kreeg ik een cayotte van mijn nicht. Zij woont in Zuid-Europa en was voor de feestdagen in Nederland. Ze vereerde ons ook met een bezoek en bracht dus een cayotte voor ons mee. Die krijgt t.z.t. een mooi plekje in de kas. Ik werd wel gewaarschuwd dat het een sterke groeier is. We gaan het zien. Ben benieuwd hoe de vruchten smaken.
Je merkt het: ik kan bijna niet wachten tot het voorjaar is!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: