Hoe het hier reilt en zeilt

Hoe staan de zaken ervoor op ons stukje van de wereld?
Nou, druk (en nat!), maar goed! We zijn met veel dingen tegelijk bezig, maar omdat die dingen allemaal met elkaar te maken hebben, is het goed te doen.

Vorige week heb ik al verteld over de moestuin, dus daar ga ik nu niet dieper op in. Hier gaat momenteel echter wel de meeste tijd en aandacht naartoe. Spitten, harken, compost aanbrengen, harken, inzaaien… Ik ben blij dat al dat gespit eenmalig is! Voor dit stuk, tenminste.

20200218_142711

Als de zelfoogsttuin voor dit jaar klaar is, gaan we ons beraden hoe we het volgende stuk gaan aanpakken. Voor dat stuk hebben we langer de tijd om het voor te bereiden, waardoor we helemaal niet meer hoeven te spitten. Dat wil ik trouwens ook niet meer. Ik weet nu weer hoe zo’n hekel ik aan spitten heb! Als we niet al overgestapt waren op permanente bedden, dan deden we dat nu wel.
Dus voor de nieuwe bedden voor volgend jaar doen we waarschijnlijk weer iets met karton, zoals we ook bij de boomgildes hebben gedaan.

20200218_142656

De varkens zitten ook niet stil. Ze voeren hun taak steeds sneller uit. Eigenlijk konden ze na een week alweer door naar een nieuw stuk grasland, maar we hebben het vorige stuk nog niet eens schoon. Dus blijven ze nog even op dit stuk.
Dat kan twee kanten opgaan. Of ze eten meer kweekwortels e.d. op, waardoor we minder werk hebben. Of ze trappelen de boel flink aan waardoor de grond verdicht, maar aangezien we de boel toch omspitten, is dat waarschijnlijk niet zo’n groot probleem.

Verder lag er nog een grote bult brandhout in de weg, voordat de varkens door konden. Die hebben we afgelopen weekend gekloofd en opgestapeld. Een projectje waar we al zeker een half jaar tegen aan hikten, oeps. Blij dat dat nu achter de rug is!

De varkens hebben trouwens ook ontdekt dat kippeneieren erg lekker zijn. Er was één kip die een aantal dagen achterelkaar haar ei in het varkenshok legde. Die eieren werden vervolgens heerlijk opgesmikkeld door de varkens. Op een gegeven moment kreeg de kip nauwelijks nog tijd om haar ei te leggen. Zodra ze ook maar iets van een kakelgeluid maakte, stoven er drie varkens op haar af. Alsof ze het ei er wel wilden uittrekken.

20200218_142628
Ons mishandeld kippenhok

Uiteindelijk werd het zo erg dat we twee varkens in het kippenhok hadden staan met daarbij een kip in paniek, omdat ze er niet uit kon. Daar hebben we dus een stokje voor gestoken, letterlijk. Een tomatenspiraal om precies te zijn. We moeten alleen nog even op zoek naar een definitieve oplossing. Dat komt wel als we het minder druk hebben. Het kippenhok heeft sowieso een flinke renovatie nodig. De varkens zijn er niet erg zuinig op. Ze wroeten onder de treeplank door en gebruiken het hok als krabpaal

Dit jaar willen we onze kippentoom trouwens flink uitbreiden met diverse kippenrassen. We hadden daarvoor al twaalf Schijndelaar broedeieren gekocht, maar die bleken helaas onbevrucht. Het ene ei van onszelf, dat we ter opvulling ook ingelegd hadden, bleek echter wel ontwikkeld. Het gevolg was dat we na drie weken met slechts één kuiken zaten, genaamd Kim… Tja, en toen?

20200208_173352

Op marktplaats bood iemand kuikens aan die één dag ouder waren dan die van ons. We hebben er dus maar twee geadopteerd. Nu heeft Kim twee stiefzusjes, Karen en Kirsten. Onze eigen K3 in de woonkamer, LOL!
Vanaf het moment dat we die twee bij haar in de bak zetten, werd Kim een ander kuiken. Daarvoor lag ze alleen wat onder de warmteplaat. Na de kennismaking met de nieuwe kuikens begon ze te eten, te drinken en te scharrelen. Lijkt erop dat we de juiste beslissing genomen hebben.

20200218_081534

Op dit moment hebben we de broedmachine weer vol liggen met Marans, Australorp en Leghorn eieren. Hopen dat we met deze lichting meer geluk hebben.

O, en afgelopen maand is eindelijk de gasmeter verwijderd. Dat hadden we een half jaar geleden al aangevraagd, maar blijkbaar is dat nogal een moeilijk proces, zo’n verwijdering. Of misschien is het wel ontmoedigingsbeleid. In ieder geval zijn we nu officieel van het gas af.
Nu we onze houtgestookte Rayburn gebruiken, zijn onze energiekosten, zowel gas als elektriciteit, zoveel gedaald dat het systeem binnen drie jaar is terugverdiend! Volgende stap zonnepanelen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: