Seizoensgroente: Prei

April is de maand van de ‘hungry gap’. Een term die stamt uit de tijd dat mensen voor hun voedsel volledig afhankelijk waren van wat er op dat moment in de tuin of in het wild groeide of van wat er bewaard was. April was de maand dat er weinig verse gewassen over waren in de moestuin. Terwijl de nieuwe gewassen nog niet oogstklaar waren. Ook de opgeslagen voorraden begonnen flink te slinken. In mei begon de tuin weer verse groenten te produceren. Vandaar dat april als de ‘hungry gap’ werd betiteld.

Gelukkig hebben we tegenwoordig vriezers en koelcellen waardoor we het gat zonder problemen kunnen overbruggen. In de moestuin is echter niet veel veranderd door de jaren heen. In april staan er nog wel wat gewassen in de tuin, maar die beginnen nu zo’n beetje allemaal in bloei te schieten en daar worden ze over het algemeen niet lekkerder door.

De enige die er (nog) geen last van lijkt te hebben is prei. We hebben momenteel zelfs twee generaties prei in de tuin. Die van vorig jaar is nog prima te eten en de nieuwe preiplantjes voor de oogst van dit jaar zijn alweer geplant.

Ik plant preiplanten altijd tussen wortelen om aantasting door ui- en wortelvlieg te voorkomen. Tot dusver heeft dat altijd nog geholpen. Een ideale combinatie dus!

Wat je op culinair gebied met prei moet doen, hoef ik waarschijnlijk niet te vertellen. Het is zo’n veelzijdige groente; soepen, stoofgerechten, ovenschotels, salades… noem maar op.

Zelf eten wij veel prei, al gebruik ik prei trouwens bijna nooit in de hoofdrol, hooguit eens een preischotel met gehakt. Wel gebruik ik het vaak als smaakmaker door soepen, wokgerechten, pastasaus, frittata’s enz.

Gezond is prei zeker. Net als andere leden van de lookfamilie bevat prei allicine. Een stofje dat werkt tegen bacteriën, schimmels en virussen. Prei is ook goed voor je darmflora door de inuline die het bevat. Daarnaast bevat het ook relatief veel vitamine C, B11 en anti-oxidanten.

Prei is dus jaarrond een onopvallende, maar geweldige groente. In april ga je hem echter pas echt waarderen als verse groente!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: